Zelenszkij angol nyelvű videóban sorolja, milyen fegyverekre van szüksége az ukrán hadseregnek

külföld
2022 április 13., 15:36
comments 1

Rövid, angol nyelvű videót tett közzé közösségi oldalain Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amiben azt kéri a nyugati országoktól, hogy minél előbb minél több fegyvert küldjenek Ukrajnának, hogy meg tudja védeni magát és egész Európát az orosz inváziótól.

Mint mondja, az orosz hadsereg arra számított, hogy 5 nap alatt lerohanja majd Ukrajnát, de nem számoltak azzal, hogy az ukránoknak mennyire sokat ér a hazájuk és a szabadságuk. Zelenszkij szerint az ukrán erők már több orosz katonai eszközt semmisítettek meg, mint amennyivel egyes európai országok hadseregei rendelkeznek. Az orosz hadseregnek viszont még épp elég felszerelése és katonája van ahhoz, hogy győzzön Ukrajnában, utána pedig Lengyelországot, Moldovát, Romániát vagy a balti államokat vegye célba.

Éppen ezért sürgősen újabb fegyverszállítmányok kellenek az ukrán haderőknek. Zelenszkij részletesen fel is sorolja, hogy pontosan milyen eszközökre van szükségük, hogy visszaverjék az orosz csapatokat, és megakadályozzák az újabb, a bucsai vérengzéshez hasonló háborús bűncselekményeket

  • 155 milliméteres tüzérségi lövegekre;
  • 152 milliméteres tüzérségi lőszerekre, annyira, amennyi csak elérhető;
  • Grad, Smersh, Tornado vagy ezekhez hasonló rakéta sorozatvető rendszerekre;
  • páncélozott csapatszállító járművekre;
  • T-72-es vagy hasonló tankokra (ezeknél megemlíti, hogy Németországtól vagy az Egyesült Államoktól számít ezekre);
  • S-300, BUK vagy valamilyen nyugati légvédelmi rendszerre
  • és katonai repülőgépekre.

Mindezekre szüksége van az ukrán hadseregnek, hogy Zelenszkij szerint ukránok és európaiak millióinak életét menthessék meg.A szabadságnak jobban föl kell fegyverkeznie, mint a zsarnokságnak - mondta az ukrán elnök, aki szerint a nyugati országoknak mindenük megvan, hogy ezt lehetővé tegyék, így rajtuk múlik, hány ember életét lehet megmenteni, és hogy sikerül-e legyűrni a zsarnokságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.