A Brexit miatt szeméthegyek állnak Gibraltáron

környezet
2022 április 14., 5:50

Január óta gyűlt, most pedig már hegyekben áll a mintegy 6000 tonna szemét Gibraltáron a Brexitnek köszönhetően.

Gibraltár ugyanis eddig a spanyol Cádiz tartományban található szeméttelepre szállította a hulladékot, de amikor a Brexit átmeneti időszaka befejeződött, a szemétszállításra kötött megállapodás is véget ért. Miközben pedig a gibraltári és londoni tisztviselők a hulladék szállításához szükséges bürokratikus eljárásokkal küzdöttek, addig a gibraltáriak a mindössze 2,6 négyzetmérföldes területű, de elég sűrűn lakott területen elkezdték felhalmozni a szemetet.

Egy új technológiának köszönhetően, ami aprítja és tömöríti a hulladékot, már elkezdett hely felszabadulni a területen, de további lehetőségeket fontolgatnak, például hogy elszállítják a szemetet az Egyesült Királyságba, vagy a kiterjedt alagúthálózatába rejtik el.

Februárban végre sikerült elintézni a papírmunkát, de pont amikor elkezdték a takarítási munkálatokat, vihar csapott le a területre, a szél pedig az óceánba hordta a szemetet. A gibraltári kormány szerint óvintézkedéseket végeztek, hogy ne kerüljön a szemét a tengerbe: elkezdték behordani az alagutakba.

Az egész helyzet azért alakul ki, mert Gibraltár – ahol a 2016-os Brexit-népszavazáson a szavazók 96 százaléka támogatta az EU-ban maradást – kimaradt az Egyesült Királyság és az EU között 2020-ban kötött kereskedelmi megállapodásból. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt