A Brexit miatt szeméthegyek állnak Gibraltáron

környezet
2022 április 14., 05:50

Január óta gyűlt, most pedig már hegyekben áll a mintegy 6000 tonna szemét Gibraltáron a Brexitnek köszönhetően.

Gibraltár ugyanis eddig a spanyol Cádiz tartományban található szeméttelepre szállította a hulladékot, de amikor a Brexit átmeneti időszaka befejeződött, a szemétszállításra kötött megállapodás is véget ért. Miközben pedig a gibraltári és londoni tisztviselők a hulladék szállításához szükséges bürokratikus eljárásokkal küzdöttek, addig a gibraltáriak a mindössze 2,6 négyzetmérföldes területű, de elég sűrűn lakott területen elkezdték felhalmozni a szemetet.

Egy új technológiának köszönhetően, ami aprítja és tömöríti a hulladékot, már elkezdett hely felszabadulni a területen, de további lehetőségeket fontolgatnak, például hogy elszállítják a szemetet az Egyesült Királyságba, vagy a kiterjedt alagúthálózatába rejtik el.

Februárban végre sikerült elintézni a papírmunkát, de pont amikor elkezdték a takarítási munkálatokat, vihar csapott le a területre, a szél pedig az óceánba hordta a szemetet. A gibraltári kormány szerint óvintézkedéseket végeztek, hogy ne kerüljön a szemét a tengerbe: elkezdték behordani az alagutakba.

Az egész helyzet azért alakul ki, mert Gibraltár – ahol a 2016-os Brexit-népszavazáson a szavazók 96 százaléka támogatta az EU-ban maradást – kimaradt az Egyesült Királyság és az EU között 2020-ban kötött kereskedelmi megállapodásból. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.