A német kormány megdöntésére készült egy oltásellenes szélsőjobboldali csoport, ami el akarta rabolni az egészségügyi minisztert

Terrorizmus
2022 április 14., 13:36
comments 1

A demokratikus rend megdöntésére készült Németországban egy szélsőjobboldali csoport, amelyre fegyvervásárlás közben csaptak le a hatóságok – jelentette a Südewestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A koblenzi ügyészség 12 férfi és nő ellen folytat nyomozást, akik a gyanú szerint súlyos, az államot veszélyeztető erőszakos cselekményt és más bűncselekményeket terveztek. Az ügyészség és a Rajna-vidék-Pfalz tartományi bűnügyi hivatal (LKA) közös közleménye szerint a csoport többek között azt tervezte, hogy:

transzformátorállomások és távvezetékek elleni robbantásos merényletekkel tartós és országos áramkimaradást okoz, amitől azt remélték, hogy polgárháborús állapotok alakulnak ki, ami megnyitja az utat a demokratikus rend megdöntéséhez, a hatalom átvételéhez.

A magát Egyesült hazafiaknak (Vereinte Patrioten) nevező csoport vezető közszereplők elrablására is készült. Az ügyészség és az LKA közleményben példaként Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi minisztert, a koronavírus-járvány elleni védekezés legismertebb vezetőjét említették. A gyanúsítottak kapcsolatban álltak a Covid-19-korlátozásai ellen tiltakozó csoportokkal és a modern német állam létezését tagadó szélsőjobboldali Reichsbürger-mozgalommal – áll Koblenz város ügyészségének közleményében.

Karl Lauterbach, Németország egészségügyi minisztere
photo_camera Karl Lauterbach, Németország egészségügyi minisztere Fotó: Omer Messinger/AFP

Az SWR Report Mainz című politikai magazinműsora úgy tudja, az Aktív hazafiak (Aktive Patrioten) nevet is használó csoport tervei az utóbbi napokban konkretizálódtak. A Telegram üzenetküldő szolgáltatással szerveződő szélsőjobboldaliak több 10 ezer euróért fegyvereket, aknákat és katonai védőfelszereléseket akartak vásárolni. Az arzenál első darabjait (két Kalasnyikov gépkarabélyt és öt pisztolyt) szerdán vették volna át a Neustadt an der Weinstrasse nevű kisvárosban.

A fegyverüzlet az ellenük október óta nyomozó hatóságok csapdája volt. Az átvétel lebonyolítására kijelölt csoporttagot a helyszínen őrizetbe vették. A hatóságok ezzel egy időben nagyszabású razziát indítottak: kilenc tartományban, húsz helyszínen tartottak házkutatást. A műveletben 270 rendőr vett részt, közreműködtek terrorelhárító alakulatok is. Még négy embert vettek őrizetbe, mind német állampolgárok. Lefoglaltak mobiltelefonokat, adathordozókat, és írásos dokumentumokat is, amik az államcsíny terveit részletezik. Találtak hamisított koronavírus-teszteket és hamis oltási igazolványokat is.

Karl Lauterbach az elrablásáról szóló tervekre reagálva azt mondta, nem hagyja magát megfélemlíteni, ez egy apró kisebbség a társadalmon belül, de nagyon veszélyesek. A szociáldemokrata (SPD) politikus hozzátette: egyes vírustagadók valójában nem is az oltás vagy a járványlassító korlátozások ellen harcolnak, hanem Németország demokratikus berendezkedése ellen. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.