Kim Dzsongun luxusingatlant ajándékozott a hűségéért a legismertebb észak-koreai tévébemondónak

külföld
2022 április 14., 14:15

Phenjani luxusingatlannal ajándékozta meg Kim Dzsongun észak-koreai diktátor a kommunista állam legismertebb, több mint öt évtizede a képernyőn lévő tévébemondónőjét – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Kim Dzsongun mellett Ri Csunhi szerdán.
photo_camera Kim Dzsongun mellett balra Ri Csunhi szerdán. Fotó: KCNA/AFP

A külföldön az észak-koreai propagandagépezet arcának is tartott Ri Cshunhi többek között hírt adott az ország nukleáris fejlesztéseiről és rakétakilövéseiről, de ő jelentette be a két korábbi észak-koreai diktátor, a mostani vezető apjának, Kim Dzsongilnek és a nagyapjának, Kim Ir Szennek is a halálát.

A rózsaszínű, tradicionális észak-koreai viseletbe öltözött nő – akit emiatt külföldön „rózsaszín hölgynek” is neveznek – a tájékoztatás szerint a párt iránti hűsége miatt kapta a nagy értékű ajándékot. Kim Dzsongun „nemzeti kincsnek” nevezte a bemondónőt, és arra kérte, legyen továbbra is a kormányzó Koreai Munkapárt hangja.

Ri Csunhi Phenjanban 2016. szeptember 9-én.
photo_camera Ri Csunhi Phenjanban 2016. szeptember 9-én. Fotó: KCTV/AFP

Dél-koreai elemzők szerint a 79 év körüli asszony jó kapcsolatokat ápol Kim Dzsongunnal, többször feltűnt a vezető oldalán hivatalos alkalmakkor is. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.