Sosem látott méretű üstökös száguld a naprendszer felé

űr
2022 április 14., 07:11
comments 4

A megszokottnál 50-szer nagyobb maggal rendelkező üstökös halad naprendszerünk felé 22 000 mérföld/órás sebességgel, de nem fog a Földbe csapódni, tette közé a NASA.

A Hubble űrtávcső mérései szerint az üstökös jeges magjának tömege körülbelül 500 billió (!) tonna, az üstökös szélessége pedig 137 kilométer. Nagyobb, mint bármelyik üstökös, amit a csillagászok valaha észleltek.

photo_camera Fotó: Space Telescope Science Institute Office of Public Outreach/NASA, ESA, Man-To Hui (Macau University), David Jewitt (UCLA)

A gigaüstökös 2031-re fog a legközelebb érni hozzánk, de akkor is egymilliárd mérföldre lesz a Naptól.Az üstököst egyébként nem most fedezték fel, hanem 2010-ben, de a Hubble űrtávcső most megerősítette a létezését. A tudósok eddig is sejtették, hogy igencsak méretes, mert nagy a fénye. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.