Bocsánatot kért a 130 áldozattól és hozzátartozóiktól a 2015-ös párizsi merényletek fő vádlottja

külföld
2022 április 15., 19:00
comments 3
photo_camera Fotó: BENOIT PEYRUCQ/AFP

Bocsánatot kért az áldozatoktól és családtagjaitól az atrocitásokért Salah A., a 2015. novemberi párizsi merényletek fő vádlottja. Salaha A. az utolsó túlélő a százharminc ember életét kioltó bűncselekménysorozattal gyanúsított muszlimok közül.

„Szeretném kifejezni a részvétem, és bocsánatot kérek az összes áldozattól” – mondta Salah A. bírósági tárgyalásának végén. „Tudom, hogy a gyűlölet megmarad... Azt kérem, hogy ma mértékkel gyűlöljenek, és bocsássanak meg nekem” – zárta beszédét.

Az öngyilkosmerényletekért és lövöldözésért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Jelenleg húsz ember ellen folyik eljárás a Stade de France stadionban, a Bataclan koncertteremben, valamint a környező bárokban, éttermekben és utcákon elkövetett terrorcselekmények miatt.

A bocsánatkérés előtt védőügyvédje kérdésére Salah A. elmondta, nem bánt meg semmit. „Nem öltem meg ezeket az embereket és nem haltam meg”.

Salah A. vádlottak közül az egyetlen, aki közvetlenül is részt vett a terrorakciókban (a többi vádlottat az előkészítésben, szervezésben, logisztikai műveletekben működhetett közre): a merénylet helyszínére, a német-francia válogatott meccsre készülő tömegbe, a Stade de France stadionhoz szállította autóval három társát, akik fölrobbantották magukat, ezután egy kávézóba ment, ahol a terv szerint ő is fölrobbantotta volna magát, de végül nem tette meg, és így elfogták. „Bementem a kávézóba, kikértem egy italt, körbenéztem az emberekre, és azt mondtam magamban: nem, nem teszem meg” – vallotta Salah A. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.