ENSZ: Sérti a nemzetközi jogot, hogy a brit kormány Ruandába küldené az illegális határátlépőket

külföld
2022 április 16., 08:23
comments 3

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint elfogadhatatlan felelősség-hárítás, és a nemzetközi jogot is sérti a csütörtökön bejelentett brit-ruandai megállapodás. Ennek értelmében mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Gillian Triggs, az ENSZ-szervezet egyik vezető tisztségviselője szerint a kormány találhatna jogszerű megoldásokat, amelyek szintén csökkenthetik az illegális bevándorlást. Ráadásul Izrael már próbálkozott azzal, hogy eritreai és szudáni menekülteket küldjön Ruandába, de ők egyszerűen elhagyták az országot, és újraindult az egész folyamat, mondta a BBC-nek. Vagyis az ilyesminek nincs hosszú távú eredménye.

Triggs korábban úgy fogalmazott: „A háborúk, konfliktusok és üldöztetések elől menekülő emberek együttérzést és könyörületet érdemelnek. Nem szabad áruként kereskedni velük, és külföldre átszállítani őket, hogy ott foglalkozzanak velük”

Boris Johnson miniszterelnök szerint a terv megfelel a nemzetközi jognak.

photo_camera Boris Johnson brit miniszterelnök. Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Bár a brit kormányzati apparátusban is aggodalmat váltott ki a terv, a hírek szerint Priti Patel belügyminiszter személyes utasítást adott az elindítására, személyesen vállalva a felelősséget. A BBC Patel-közeli forrása azt mondta, az illegális bevándorlás visszaszorítása jelentős megtakarítást eredményezne az állam számára, noha nem lehet számszerűen megmondani, pontosan mekkorát.

A kormány tervei szerint heteken belül útnak indulhatnak az első repülőjáratok, elsősorban egyedülálló férfiakkal a fedélzeten, akik csónakkal vagy kamionokon érkeztek Nagy-Britanniába a kontinens felől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt