15 millióan is meghalhattak koronavírusban, ez két és félszer több, mint amiről eddig tudtunk

koronavírus
2022 április 17., 06:47
comments 1

India akadályozza a WHO annak érdekében kifejtett erőfeszítéseit, hogy reális képet kapjunk a koronavírus-halálozásokról, írja a New York Times. Az egészségügyi világszervezet újabb becslései szerint a járvány eddigi hullámai során két és félszer annyian hunyhattak el kovidban, mint amennyiről eddig tudni lehetett: 15 millióan a valamivel több mint 6 millió helyett.

A megdöbbentő adat több mint egyéves szakértői kutató-elemző munka – a világjárvány eddigi legátfogóbb vizsgálata – során született meg, ám a hivatalos bejelentés egyelőre várat magára. Ennek oka elsősorban az, hogy India vitatja a számokat és a következtetéseket, és igyekszik megakadályozni, hogy mindez nyilvánosságra kerüljön.

photo_camera Koronavírus-oltást adnak be Újdelhiben 2022. április 10-én Fotó: MAYANK MAKHIJA/NurPhoto via AFP

A részletek ugyanis azt mutatják, hogy a 9 milliós többlet több mint harmada Indiára esik, ahol Narendra Modi kormánya 520 ezer kovidhalottal számol, míg a WHO a kutatás alapján úgy látja, az áldozatok száma legalább 4 millió volt a másfél milliárdos ázsiai országban. Ezzel India lenne az első ezen a „világranglistán”.

A New York Times arról ír, hogy vannak más nagyobb lélekszámú országok is, amelyek csalnak a statisztikákkal, ilyen például Indonézia és Egyiptom.

A reális adatok közzététele egyebek közt azért is lenne fontos, mert a globális tények ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük, miként zajlott a világjárvány, és milyen lépéseket kell tennünk a hasonló válságok megelőzése vagy enyhítése érdekében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.