Megkezdődött a donbaszi csata, az orosz offenzíva újabb szakasza

külföld
2022 április 18., 21:34
comments 6
Ukrán lövészek a front közelében, Izium körzetében,
photo_camera Ukrán lövészek a front közelében, Izjum körzetében. Fotó: ANATOLII STEPANOV/AFP

Az ukrán vezérkar este közleményben tudatta, tíz órakor pedig Volodimir Zelenszkij elnök tévébeszédben bejelentette, hogy megindult az újabb orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában: Luhanszk és Donyec megyék, azaz a szakadár „népköztársaságok” teljes elfoglalása a cél. Az orosz támadás kezdete óta gyakorlatilag nem mozdult el a 2014-15-ben kialakult frontvonal az oroszpárti szakadárok és az ukrán erők között.

Az oroszok célja, hogy északról és délről bekerítsék az ukrán erőket. A harcok egyik központja Izjum és környéke, itt próbálnak hídfőállást kiépíteni az oroszok, mivel a háború eddigi ötven napjában nem sikerült érdemi haladást elérniük.

Délkeletre, Szeverodonyeck város körzetében is súlyos harcok voltak, az orosz csapatok benyomultak Kreminna településre. Az ukránok közlésük szerint föladták a védelmet, miután az orosz tüzérség gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé a helységet.

Hétfő este tíz órakor gyakorlatilag egész ukrajna területén légiriadót hirdettek, tüzérségi támadásokat jelentettek szerte az országból, rakétákkal, ágyúkkal és a levegőből is lövik Harkivot, Mikolajivot és szinte az összes települést Donyec és Luhanszk megyékében, ahol az ukrán csapatok állásai vannak.

link Forrás

Az orosz hadvezetés egy hónappal az offenzíva megindítása után stratégiát váltott, és bejelentette, hogy ezentúl a Donbasz, a szakadár népköztársaságok elfoglalására koncentrál. A hivatalos kommunikáció ezt úgy próbálta keretezni, hogy az offenzíva első szakaszában meggyengítették az ukrán védelmi képességeket, így most már a valódi célra koncentrálhatnak. Sokkal inkább úgy tűnik azonban, hogy az eredeti terv csúnyán kudarcba fulladt: az orosz csapatok egy hónap alatt egyetlen nagyobb ukrán várost sem tudtak bevenni, makacs ellenállásba ütköztek mindenhol, és komoly veszteségeket szenvedtek. Erőik megtorpantak Kijev előtt, de az orosz határtól mindössze húsz-harminc kilométerre lévő Harkiv is teljes egészében ukrán ellenőrzés alatt maradt, csak a szakadár területekkel szinte összeérő, tengerparti Mariupolnál haladtak előre valamennyire, de Mariupol sem adta meg magát, az acélmű területén még mindig tartják magukat az ukrán védők.

Az oroszok csapataikat nehezen tudták újraszervezni, az utánpótlási vonalaik nem működtek, és állandó ukrán ellentámadások is gyengítik őket. Ezért vonultak el végül Kijev alól, és csoportosították át minden erejüket keletre.

Itt, viszonylag nyílt terepen, jobban érvényesülhet az oroszok erőfölénye a szakértők szerint. Az elmúlt csaknem két hónap vártnál sokkal sikeresebb ukrán védelmi erőfeszítése után azonban néhány katonai elemző már azt sem tartja lehetetlennek, hogy a donbaszi frontokat is képesek lehetnek tartani. Az orosz csapatok érezhetően demotiváltak, újra feltöltésük nehezen megy, az ukránok védelme viszont jól szervezett és hatékony.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.