Egyszem liberális rengetegféle populista ellen: ezért lesz baromi izgalmas a francia elnökválasztás második fordulója

külföld
2022 április 19., 18:40
comments 24

Emmanuel Macron egy héttel ezelőtt Strasbourgban kampányolt az utcán, amikor odalépett hozzá egy fekete muszlim kendőt viselő fiatal nő, és megkérdezte az újraválasztásért küzdő elnöktől, hogy feminista-e. Macron igennel válaszolt, majd visszakérdezett. A nő is feministának vallotta magát. Macron ezután megkérdezte tőle, hogy szabad választása alapján hord-e kendőt vagy kényszerítették rá. Én döntöttem így - felelte a nő. “Kamerák vesznek minket” - mondta erre az elnök - “amit azért említek, mert az, hogy egy kendőt viselő fiatal lány Strasbourgban azt kérdezi, hogy “feminista Ön?”, az a létező legjobb válasz arra a sok marhaságra, amit mostanában hallani. Mert a másik oldalon ott áll Madame Le Pen, aki azt mondja, hogy “ha én nyerek, a kendő be lesz tiltva közterületen.”

A francia elnökválasztási kampányokban évtizedek óta az egyik központi téma a kendőkérdés, és mint látható, most is ez a helyzet. Most, amikor az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában az első kört 28 százalékkal nyerő, a piacpárti liberális demokráciát és a francia köztársasági eszmét valló jelenlegi elnök, Macron és az első fordulóban 23 százalékkal második, jobboldali populista Marine Le Pen csapnak össze. Macron öt évvel ezelőtt éppen Le Pent legyőzve költözött az Elysée Palotába.

photo_camera Fotó: LOIC VENANCE/AFP

Hivatalban lévő francia elnök 1988 óta nem ért el olyan jó első fordulós eredményt, mint most Macron. A franciák általában is szeretik rühellni az elnökeiket, nem véletlen, hogy 1965 óta mindössze kettőt választottak újra. Macron ehhez képest 4 százalékot javított a 2017-es első fordulós eredményén. Az első kör óta eltelt bő hét során készített 16 országos közvélemény-kutatás mindegyikében aránylag nagy előnnyel, 7-12 százalékponttal vezetett, és az utóbbi napokban ezen belül is stabilizálta az előnyét.

A második kör mégis érdekesnek ígérkezik.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.