Japánban olyan evőpálcikát találtak fel, amivel sósabbnak tűnnek az ételek

külföld
2022 április 19., 07:30
comments 2

Egy átlagos japán felnőtt naponta körülbelül 10 gramm sót fogyaszt, ami kétszerese az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiségnek. Az egészségügyi minisztérium azt javasolta, hogy a napi sófogyasztást a férfiak esetében legfeljebb 7,5 grammra, a nők esetében pedig 6,5 grammra csökkentsék.

Erre reagálva a kutatók - állításuk szerint a világon elsőként - olyan evőpálcikákat fejlesztettek ki, amik mesterségesen hozzák létre a só ízét. Az evőpálcikák elektromos stimuláció és egy csuklópánton hordható mini számítógép segítségével működnek.

Az eszköz az ételből a nátriumionokat az evőpálcikákon keresztül a szájba juttatja, ahol azok a sós íz érzetét keltik - mondta Homei Mijasita, a tokiói Meidzsi Egyetem professzora, akinek laboratóriuma a Kirin élelmiszer- és italgyártóval együttműködve fejlesztette ki az eszközt.

"Az evőpálcikák nagyon gyenge elektromosságot használnak - ami nincs hatással az emberi szervezetre -, hogy beállítsák az ionok, például a nátrium-klorid és a nátrium-glutamát működését, hogy megváltoztassák az ízérzékelést azáltal, hogy az ételek íze erősebbnek vagy gyengébbnek tűnik" - áll a Kirin közleményében.

A magas sóbevitel hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, ami a szívroham és a stroke gyakori oka.

"E betegségek megelőzése érdekében csökkenteni kell a bevitt só mennyiségét" - mondta Aj Szato, a Kirin kutatója. "Ha hagyományos módon próbálnánk elkerülni, hogy kevesebb sót fogyasszunk, akkor el kellene viselnünk azt a fájdalmat, hogy kedvenc ételeinket kihagyjuk az étrendünkből, vagy hogy ízetlen ételeket eszünk".Mijasita és Kirin elmondták, hogy az alacsony nátriumtartalmú étrendet követő embereken végzett klinikai tesztek megerősítették, hogy az eszköz körülbelül másfélszeresére fokozza az alacsony nátriumtartalmú ételek sós ízét. A csökkentett sótartalmú miso levest kapó résztvevők megjegyezték, hogy az étel "gazdagsága, édessége és általános íze" javult.

A kutatók azt mondták, hogy még finomítani fognak a prototípuson, és remélik, hogy jövőre már a fogyasztók számára is elérhetővé tehetik az evőpálcikákat.

Ezek a speciális evőeszközök széles közönségre találhatnak Japánban, ahol a hagyományos étrend bővelkedik a magas sótartalmú fogásokban.

Mijasita laboratóriuma más módszereket is vizsgál, amelyekkel a technológia felhasználható az érzékek bevonására. Korábban egy nyalogatható tévéképernyőt is feltaláltak, ami a különböző ételek ízét utánozza. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.