Pakisztánban halálra ítéltek hat embert, akik istenkáromlásra hivatkozva meglincseltek egy Srí Lanka-i férfit

április 19., kedd 6:23

Hétfőn egy pakisztáni bíróság hat férfit halálra ítélt, kilenc férfit életfogytiglanra, több tucat társukra pedig kettőtől öt évtől terjedő börtönbüntetést rótt ki egy Srí Lanka-i gyárvezető meglincselése miatt. A terrorellenes bíróság elé állított 89 emberből egy kivételével mindenkit bűnösnek találtak a brutális gyilkosságban.

Megemlékezés a meggyilkolt Priyantha Diyawadanáért. Fotó: ARIF ALI/AFP

Priyantha Diyawadanát, egy pakisztáni gyár Srí Lanka-i vezetőjét tavaly decemberben a dühös tömeg halálra verte, majd felgyújtották a testét, miután elterjedt, hogy letépett egy vallási posztert és a kukába dobta. A lincselésről számtalan videó terjedt a közösségi médiában, voltak, akik még szelfit is készítettek az égő áldozattal. Imran Khan miniszterelnök akkor „a szégyen napjának nevezte” az esetet.

Pakisztánban az iszlám megsértésének legkisebb jele is tüntetéseket képes kiváltani. 2017-ben istenkáromlás vádja miatt lincseltek meg egy egyetemi hallgatót, 2014-ben pedig egy keresztény párt. (France24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt