Pakisztánban halálra ítéltek hat embert, akik istenkáromlásra hivatkozva meglincseltek egy Srí Lanka-i férfit

bűnügy
2022 április 19., 06:23

Hétfőn egy pakisztáni bíróság hat férfit halálra ítélt, kilenc férfit életfogytiglanra, több tucat társukra pedig kettőtől öt évtől terjedő börtönbüntetést rótt ki egy Srí Lanka-i gyárvezető meglincselése miatt. A terrorellenes bíróság elé állított 89 emberből egy kivételével mindenkit bűnösnek találtak a brutális gyilkosságban.

Megemlékezés a meggyilkolt Priyantha Diyawadanáért.
photo_camera Megemlékezés a meggyilkolt Priyantha Diyawadanáért. Fotó: ARIF ALI/AFP

Priyantha Diyawadanát, egy pakisztáni gyár Srí Lanka-i vezetőjét tavaly decemberben a dühös tömeg halálra verte, majd felgyújtották a testét, miután elterjedt, hogy letépett egy vallási posztert és a kukába dobta. A lincselésről számtalan videó terjedt a közösségi médiában, voltak, akik még szelfit is készítettek az égő áldozattal. Imran Khan miniszterelnök akkor „a szégyen napjának nevezte” az esetet.

Pakisztánban az iszlám megsértésének legkisebb jele is tüntetéseket képes kiváltani. 2017-ben istenkáromlás vádja miatt lincseltek meg egy egyetemi hallgatót, 2014-ben pedig egy keresztény párt. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.