Előzetes megállapodás született egy humanitárius folyosó létrehozásáról Mariupolban

április 20., szerda 8:42
Mariupol, 2022. március 26. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Ukrajna szerdán előzetes megállapodást kötött Oroszországgal egy humanitárius folyosó létrehozásáról, amelynek célja a nők, gyermekek és idősek evakuálása az ostromlott Mariupol városból - közölte Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Irina Verescsuk egy Facebook-posztban szerdán.

Az óvatosság ezzel együtt indokolt, nemcsak azért, mert előzetes megállapodást említ Verescsuk, hanem azért is, mert az elmúlt hetekben az ilyen evakuálási folyosók felállítása és megvalósítása nehézségekbe ütközött.

Orosz csapatokat ukrán oldalról többször azzal vádoltak, hogy az ellenőrzőpontokon blokkolják a buszkonvojokat, és civilek ezreit telepítik át erőszakkal orosz ellenőrzésű területekre.

Az első tervek a BBC szerint 6 ezer ember - elsősorban nők, gyermekek és idősek - evakuálásáról szólnak. Vadim Bojcsenko polgármester az ukrán televízióban azt mondta, a kormány szerdán 90 autóbuszt tervez küldeni az ostromlott városba a civilekért.

Bojcsenko szerint nagyjából 100 ezer civil maradt - illetve esett csapdába.- Mariupolban, és már tízezren haltak meg a város orosz ostromában. A kormány legutóbbi közleményében több mint 20 ezer áldozatról beszélt.

A dél-ukrajnai kikötőváros 50 napja blokád alatt áll, és élelem-, víz- és gyógyszerhiánnyal küzd.

Az ukrán védők nem adják fel a harcot, nem engednek az orosz ultimátumoknak, de többen elismerik közülük, hogy Mariupolnak legfeljebb napjai lehetnek hátra, mielőtt teljesen orosz kézre kerül. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt