Kiemelt beruházássá nyilvánították a Lipótmezőre tervezett nemzetközi elitiskolát

Budapest
április 20., 14:29
comments 3

Az április 19-i Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányrendelet, melyben kiemelt beruházássá nyilvánították az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyén megvalósuló iskolafejlesztést - írja az Építészfórum.

Az, hogy az egykori Lipótmezőt is megkapja a Közép-európai Oktatási Alapítvány, 2020 decemberében derült ki. Az alapítvány létrehozását Semjén Zsolt és Szijjártó Péter kezdeményezte. Erre az iskolára saját törvények vonatkoznak majd, nem a köznevelési törvény.

photo_camera Az OPNI egykori épületei Fotó: Városi Gorillák

A rendeletben meghatározták az ingatlanra vonatkozó sajátos beépítési szabályokat és egyedi építési követelményeket is, ahol „oktatási, köznevelési, kereskedelmi, iroda-, szálláshely-, sport- és közlekedési célú építmények és azok kiszolgáló építményei helyezhetők el”. Például: a telken, illetve az abból telekalakítással létrejövő telkeken közhasználat céljára szolgáló területet, illetve közhasználat elől el nem zárható területet nem kell kialakítani.

A kiemelt beruházási státus azt is jelenti, hogy a településképi véleményezési eljárást nem kell az ingatlanfejlesztéssel kapcsolatban lefolytatni.

A málló műemlék épületkomplexumról korábban bemutattuk budapesti urbexesek képeit.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt