Egyre enyhébb megbetegedést okoz a koronavírus

járvány
2022 április 21., 09:09

A koronavírus a megjelenése óta folyamatosan gyengül, és egyre enyhébb megbetegedést okoz, mondta Szlávik János az M1-nek nyilatkozva. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint az a valószínű, hogy előbb-utóbb az influenzához hasonló időszakos vírussá válhat a koronavírus is.

Szlávik kijelentette: úgy tűnik, a koronavírus mutációiban főként a vírus szaporodási képessége módosul, vagyis egyre jobban terjed emberről emberre, de ezzel párhuzamosan enyhül a fertőzés lefolyása.

A szakember a vakcinák fontosságáról azt mondta, ma már világos, hogy két oltás nem elegendő az omikron vagy az alvariánsai ellen, tehát szükség van a harmadikra is. Kérdésre kifejtette azt is, hogy a nyaralás előtt érdemes ellenőrizni a célországban érvényes járványügyi szabályokat, mivel sok országban megkövetelik a két vagy három oltást.

Nagyon sokan kaptak oltást a világon, és sokan vannak azok is, akik átestek a betegségen, ami azt jelenti, hogy az újabb hullám enyhébb lesz, mint az eddigiek. Szlávik hozzátette: a gyógyszergyártók gőzerővel dolgoznak olyan új vakcinákon, amelyek egy esetleges hatodik hullám ellen nyújthatnak védelmet. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.