11 embert állítottak elő Lvivben, mert azonnal kitették az orosz rakétatámadásról készített videóikat

külföld
2022 április 22., 17:36

11 lvivi polgárt vettek őrizetbe, mert a Telegramon és más közösségi alkalmazásokon szinte valós időben tettek közzé felvételeket orosz rakéták becsapódásáról. „A légitámadások napján, április 18-án négy embert vettünk őrizetbe. Másnap ötöt. Csütörtökön további kettőt. Elbeszélgettünk velük, figyelmeztettük őket, hogy ha így folytatják, felelősségre lesznek vonva” – közölte az ukrán titkosszolgálat, az SZBU Lviv megyei irodájának titkára, Rokszolana Javorszkaja.

Az őrizetbe vettek egyikének videóra vett vallomását az SZBU nyilvánosságra is hozta. „Április 18-án szemtanúja voltam egy légitámadásnak, amit felvettem, és gondolkodás nélkül több barátombnak elküldtem a Viberen. Beismerem, elnézést kérek, nem teszek ilyet többé” – mondja az őrizetbe vett lvivi lakos a felvételen.

Az ukrán hatóságok már a háború elején megtiltották az orosz légicsapások élő közvetítését, mivel az ilyen felvételek jól jöhetnek a városokat bombázó erőknek, hiszen azonosíthatják a becsapódások helyszínét, és igazíthatnak rakétáik célzásán.

A légi- és rakétacsapásokon túl katonai létesítményeket is tilos filmezni és fényképezni, a tilalom megsértéséért 5-8 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Április 18-án három katonai létesítmény mellett egy gumijavító műhelyt is rakétatalálat ért. A támadásban egy gyermek is életét vesztette.
photo_camera Április 18-án három katonai létesítmény mellett egy gumijavító műhelyt is rakétatalálat ért. A támadásban egy gyermek is életét vesztette. Fotó: ROMAN BALUK/REUTERS

Április 18-án hatan, köztük egy gyermek vesztették életüket Lvivben a várost ért rakétacsapásban. A várost négy rakétacsapás érte, ezek közül három katonai létesítményeket ért, egy viszont egy gumijavító műhelyt. (Via Korreszpondent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.