9 hónapos eltiltást kapott az olimpiai bajnok orosz úszó, mert részt vett Putyin háborús eseményén

külföld
2022 április 22., 08:42
comments 1

A vizes sportok világszervezete, a FINA kilenc hónapos eltiltással sújtotta Jevgenyij Rilov kétszeres olimpiai bajnok orosz úszót.

A 100 és 200 méteres hátúszás tokiói aranyérmese azért nem versenyezhet januárig, mert részt vett egy moszkvai felvonuláson, amely Oroszország ukrajnai háborúját támogatta. A 25 éves Rilov több sportolóval együtt a hadműveletek jelképének számító Z betűt viselte öltözékén a Luzsnyiki Stadionban rendezett eseményen, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent.

photo_camera Rilov a Z-betűvel Fotó: ALEXANDER VILF/Sputnik via AFP

A kétszeres világbajnok egyúttal ruhaszponzorát is elvesztette, mivel a Speedo cég a szerepvállalása miatt beszünteti vele az együttműködést.

Rilov márciusban bejelentette, hogy nem indul el a nyári, budapesti vb-n, ezzel támogatva honfitársait, akik a háború miatt nem szerepelhetnek versenyeken.

A FINA egy hónapja közölte, hogy kitiltja az orosz és fehérorosz sportolókat a budapesti világbajnokságról. Válaszul az orosz szövetség bejelentette, hogy idén egyetlen FINA-eseményen sem vesznek részt a sportolói. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.