A németek, a spanyolok és a portugálok is azt szeretnék, de nagyon, ha a franciák Macronra szavaznának

külföld
2022 április 22., 12:44

Olaf Scholz német kancellár, Pedro Sánchez spanyol és António Costa portugál miniszterelnök szokatlanul nyíltan állt ki Emmanuel Macron mellett a francia Le Monde napilapban pénteken. Felszólították a francia szavazókat, hogy a választások második fordulójában támogassák a „szabadságot, a demokráciát és az erősebb Európát”.

photo_camera Fotó: GEERT VANDEN WIJNGAERT/AFP

A Brexit sikertelenségére is hivatkozva azt írták, az EU-nak olyan Franciaországra van szüksége, amely „az európai projekt középpontjában marad”, és megvédi „közös értékeinket”, „reméljük, a Francia Köztársaság polgárai ezt fogják választani” – fogalmaztak.

Mint ismert, Macron riválisa, a választáshoz közeledve egyre nagyobb támogatottságú szélsőjobboldali Marine Le Pen euroszkeptikus politikát folytat. Bár nevét nem is említi a trió, egyértelműen utalnak rá. Az utóbbi időkben a Frexit, azaz Franciaország EU-kiléptetésének ötlete is felmerült, így nem meglepő, hogy az energetikai és világpolitikai válság idején az unió gyengítése pánikot kelthet az államok vezetőiben.

A három vezető szerint a választás eredménye „Franciaország és mindannyiunk számára” döntő fontosságú az orosz–ukrán háború miatt.

Le Pen csapata azzal reagált, hogy szerintük a választásokba való külső beavatkozást ritkán fogadják jól a franciák, valamint felhívták a figyelmet, hogy több olyan uniós kormány is van, amely egyetért a szuverén nemzetállamokat középpontba helyező elképzelésekkel. (TheGuardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.