Az IMF szerint Oroszország 2024-re kiszorul majd a világ hat legnagyobb gazdasága közül

külföld
2022 április 22., 06:33
comments 5

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint 2024-re Indonézia kiszorítja Oroszországot a világ vásárlóerő-paritáson (PPP) számolt GDP szerint rangsorolt hat legnagyobb gazdasága közül.

A jelentés összeállítói szerint 2022 végén a vásárlóerő-paritáson számított orosz GDP részaránya a globális GDP-ből 2,72 százalékra csökken a múlt év végi 3,07 százalékról, 2024-ben pedig már csak 2,52 százalék lesz. Indonézia részesedése a globális GDP-ből 2024-ben viszont már eléri a 2,61 százalékot.

Az IMF számításai szerint a múlt év végén Oroszország még mindig a világ hatodik legnagyobb gazdasága volt Kína, az Egyesült Államok, India, Japán és Németország után. Tekintettel azonban az orosz GDP összesen mintegy 10,6 százalékos csökkenésére 2022-2023 között, Indonézia 2024-ben már megelőzi Oroszországot és a hatodik helyre jön föl.

A Nemzetközi Valutaalap kedden nyilvánosságra hozott legfrissebb globális gazdasági előrejelzésében az szerepelt, hogy az orosz gazdaság idén 8,5 százalékkal, jövőre pedig további 2,3 százalékkal zsugorodik. Az olaj- és gázembargó, valamint a szigorú pénzügyi szankciók "súlyos hatással lesznek az orosz gazdaságra" - áll az IMF előrejelzésében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.