ENSZ: Egyre több bizonyíték van az oroszok háborús bűneire

háború
2022 április 22., 15:24
comments 1

Több mint 2300 civil halottról számoltak be az ENSZ megfigyelői az ukrajnai háború kezdetétől április 20-ig. További 2900 sérültről tudnak. Az esetek közel nyolc százalékát a két keleti szakadár megyében, Doneck és Luhanszk megyében regisztrálták.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az orosz katonák háborús bűnöket követnek el Ukrajnában: lakott területeket, kórházakat, iskolákat és más civil létesítményeket bombáznak. A Kijev-környéki Bucsában 50 civil halottat dokumentáltak az ENSZ részéről, és több száz további áldozatról kaptak jelentést Csernyihiv, Harkiv, valamint Szumi térségéből, ahonnan mostanra kivonultak az orosz csapatok.

photo_camera Férjét egy gyászolja egy nő a bucsai temetőben Fotó: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS

Vizsgálják az orosz katonák által elkövetett szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat is. Ugyanakkor egyelőre nincs információjuk, ami megerősítené, hogy az oroszok népirtást követnének el, ahogy például Joe Biden amerikai elnök állította.

Az OHCHR közleménye szerint az ország keleti részén az ukrán csapatok is bevetettek olyan repeszfegyvereket, amelyek robbanásuk után civilek halálát is okozhatják. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.