Johnson szerint reális forgatókönyv az orosz győzelem

háború
2022 április 22., 13:33

„Putyinnak hatalmas hadserege van. De nehéz helyzetbe került, mert katasztrofális baklövést követett el” - mondta Boris Johnson brit miniszterelnök, aki kiszámíthatatlannak látja, merre alakul az ukrajnai háború.

Szerinte Putyin egyetlen lehetősége, ha elsősorban a tüzérségre támaszkodva folytatja az ukránok felőrlését, márpedig nagyon közel került ahhoz, hogy Mariupolnál szárazföldi összeköttetést biztosítson a Krím és Ukrajna belső részei közt.

photo_camera Boris Johnson Indiában Fotó: POOL/REUTERS

Johnson elképzelhetőnek tartja az orosz győzelmet, és azt is, hogy akár jövő év végéig tartson a háború, de közben méltatta az ukránok „hihetetlen hősiességét” és harci kedvét is.

Azt mondta, bármilyen katonai fölénybe kerüljenek is az oroszok, és bármeddig is húzódjon a háború, Putyin nem lesz képes meghódítani az ukrán nép lelkét.Szerinte további gazdasági szankciókra van szükség Oroszországgal szemben, és meg kell vizsgálni az újabb katonai segítségnyújtás lehetőségét is.

Johnson minderről Új-Delhiben beszélt, miután találkozott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel. Elmondása szerint Modi nagyon keményen fogalmazott a bucsai mészárlással kapcsolatban, és többször latba vetette moszkvai befolyását Putyin megállítása érdekében. Johnson szerint India azt akarja, hogy az oroszok vonuljanak ki Ukrajnából. (BBC, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.