Blinken és Austin teljes titokban járt Ukrajnában

háború
április 25., 5:20
comments 5

Vasárnap éjszaka teljesen titokban találkozott Antony Blinken külügy- és Lloyd Austin védelmi miniszter Volodimir Zelenszkijjel. A háború kezdete óta ez a legmagasabb rangú amerikai delegáció, ami látogatást tett a háború sújtotta Ukrajnában. A találkozóról egyelőre két fontos információt hoztak nyilvánosságra:

  • Az Egyesült Államok 300 millió dollárral járul hozzá Ukrajna védelméhez, 165 millió dollár értékben pedig lőszereket vásárolhat az ország,
  • Joe Biden hamarosan bejelenti új kijevi nagykövetüket, és a diplomatáik, akik a háború elején elhagyták az országot, a jövő héten visszatérnek.
photo_camera Fotó: ALEX BRANDON/AFP

A két miniszter Lengyelország felől lépett be Ukrajnába. A delegációjukkal érkezett újságírók egészen addig nem számolhattak be róla, amíg a két férfi el nem hagyta Ukrajnát a Zelenszkijjel való tárgyalás után. Minderre biztonsági szempontokból volt szükség, mondja a Pentagon.

Hogy az ukrán elnök elégedett-e a találkozóval, egyelőre nem tudni. Korábban azt mondta:

„Ma nem jöhetnek hozzánk üres kézzel, és nem csak ajándékokat meg süteményt várunk, hanem konkrét dolgokat és konkrét fegyvereket.”

Zelenszkij utoljára Kamala Harris alelnökkel találkozott az amerikai adminisztrációból. Vele február 19-én, öt nappal az invázió előtt, Münchenben tárgyaltak. Azóta sok katonai felszerelés érkezett Ukrajnába nyugatról, ám az elnök mindig hangsúlyozza, hogy országának több nehézfegyverre van szüksége, beleértve a nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket és harci repülőgépeket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt