Elrabolták az oroszok a mariupoli operatőrnő fiát, 5000 eurót kérnek tőle, hogy ne öljék meg

külföld
2022 április 25., 07:47
comments 16

Interjút készített az orosz Meduza azzal az Olga Novikova nevű ukrán operatőrrel, akinek az elsőéves egyetemista fiát elrabolták az oroszok Mariupolból, és most váltságdíjat követelnek tőle. Az anya azért állt ilyen formában a nyilvánosság elé, mert talán ez az egyetlen eszköze a fia életének megmentésére.

photo_camera Alexej Novikov iratait is megmutatták az emberrablók.

Olga Novikova a Mariupol megtámadása után a városban rekedt százezrek egyikeként még március 18-án tudott autón kimenekülni a városból, hat családtagja társaságában. Fia azonban, aki elsőéves hallgató a helyi egyetemen, nem ment velük. Az anyja akkor már napok óta elvesztette vele a kapcsolatot az ostromlott városban. Csak hetekkel később, április 14-én kerültek újra kapcsolatba cseten. A fiú nem volt katona, de életszerű, hogy addigra csatlakozott a várost védő önkéntesekhez.

Novikova telefonja tegnap, vagyis április 24-én délután kettőkor üzenetet jelzett. A fia jelentkezett cseten, vagyis mint gyorsan kiderült, a fia egyik elrablója, egy ismeretlen, oroszul beszélő, a Messengeren keresztül hangüzenetet küldő férfi. Azt kérte, hogy küldje el nekik a telefonszámát, mert náluk van Alekszej. De hiába küldte el a számot, a telefonja nem csörrent meg. A fia elrabolói ehelyett nem sokkal később újra a Messengeren jelentkeztek, ezúttal azzal, hogy

"15 percet adunk a gondolkodásra: ha valami olyat ajánl, ami érdekel minket, akkor életben hagyjuk, ha nem, lelőjük."

Az anya elbeszélése szerint az ismeretlenek negyedóra múlva tényleg újra jelentkeztek a fia FB-profilján keresztül.

Mondta nekik, hogy menekült, nincs pénze, de ők ragaszkodtak hozzá, hogy pénzt akarnak. A kérdésre, hogy mennyit, közölték, hogy ötezer eurót, másnapig. Amikor a nő jelezte, hogy ez rengeteg pénz, és nem tudja, hogyan szedje össze, a válasz annyi volt, hogy

“Ez a maga dolga. Ha nem szedi össze, küldünk egy videót a fia kivégzéséről.”

Novikova elmondása szerint a váltságdíjért cserébe nem a fia szabadságát kínálták fel, pusztán annyit, hogy ha fizet, a fiút nem ölik meg, hanem átadják az orosz katonai parancsnokságnak, hogy a többi hadifogollyal együtt “a Szovjetunió javára munkálkodhasson”. Utóbbit a nő szó szerint idézte, az emlékeit felidézve. Novikova szerint ezután gúnyolódni kezdtek, olyanokat kiabálva a telefonba, hogy “dicsőség Ukrajnának!”.

Az végig nem derült ki, hogy az emberrablók konkrétan az orosz hadsereg tagjai, donbasszi orosz/oroszpárti milicisták vagy zsoldosok-e. De azt ők maguk tették egyértelművé, hogy minimum kapcsolatban állnak az orosz hadsereggel. A nő a beszélő kiejtése alapján a lehetőségek közül leginkább a donbasszi szeparatistákra tippel.

A bűnözők nem engedték, hogy az anya közvetlenül beszéljen a fiával. Ehelyett egy rögzített videót küldtek neki, amin a fiú egy sötét helyiségben állva azt mondja, hogy április 23-án (tegnapelőtt) rabolták el, hogy nem bántották és hogy a város védői közé tartozik. Az anya szerint erről bizonyítékot nem mutattak, csak két igazolványt mutattak neki a videón, a fia diákigazolványát (elsőéves politológus hallgató a mariupoli állami egyetemen) és az útlevelét, benne a mariupoli lakcímével.

Arról sem mutattak bizonyítékot, hogy a videó tényleg akkor készült, amit állítanak róla. Novikova a Facebookon kezdte el összegyűjteni a követelt összeget.

A nő azt mondja, azért mesélte el a sztorit, hogy ha nem tudná kifizetni a pénzt, az emberrablók ne tüntethessék el a fiát nyomtalanul. A fiú nevét elküldte a hivatalos fogolycsere-program ukrán szervezőinek, hogy azok tudathassák az orosz féllel, hogy Alexej Novikov fogságban van.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.