Hongkongban nem adják át az emberi jogi sajtódíjat, nehogy törvényt sértsenek vele

külföld
2022 április 25., 15:52

A hongkongi Külföldi Tudósítók Klubja (FCC) lemondta a minden évben kihirdetett emberi jogi sajtódíj átadását néhány nappal a győztesek kihirdetése előtt, attól tartva, hogy ezzel megsértenék a nemzetbiztonsági törvényt.

A klub elnöke, Keith Richburg a tagoknak küldött e-mailben azt írta, hogy ez egy nagyon nehéz döntés volt, és több opciót is megvizsgáltak, de nem maradt más választásuk.

A letartóztatott Maria Ressa, a fülöp-szigeteki Rappler újság alapítója beszélt a díjátadón 2019-ben.
photo_camera A letartóztatott Maria Ressa, a fülöp-szigeteki Rappler újság alapítója beszélt a díjátadón 2019-ben. Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

A döntés nem maradt visszhang nélkül: többen lemondtak a klub sajtószabadságért felelős bizottságában, és nyilvános kritikát is fogalmaztak meg újságírók és korábbi díjazottak a lépéssel kapcsolatban. Szerintük a döntés szomorú, és azt jelenti, hogy a klub többé nem alkalmas a sajtó védelmére. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.