Indonézia betiltja a pálmaolaj exportját, ami további élelmiszerár-dráguláshoz vezethet

mezőgazdaság
2022 április 25., 15:41
comments 3

Indonézia, a világ vezető pálmaolaj-termelője pénteken bejelentette, hogy be kívánja tiltani a pálmaolaj exportját. Ez a legszélesebb körben használt növényi olaj, a lépés tovább fokozhatja a globális élelmiszer-inflációt.

Ha leállítanák a süteményektől a kozmetikai termékekig széles körben használt pálma étolaj és alapanyaga, a pálmagyümölcs szállítását, azzal világszerte nőnének a csomagolt élelmiszerek gyártóinak költségeit. A háztartási termékekkel és élelmiszerekkel foglalkozó vállalatok, köztük a Procter & Gamble, a Nestlé, az Unilever és a Mondelez International mind nagy pálmaolaj-vásárlók, és Indonézia adja a globális pálmaolaj-ellátás több mint felét.

Indonéziában az étolaj kiskereskedelmi ára átlagosan 26 436 rúpia (kb. 640 forint) literenként, ami idén eddig több mint 40 százalékos emelkedést jelent. Az elmúlt napokban Indonézia több városában is tüntetéseket tartottak diákok a magas étolajárak miatt. Joko Widodo indonéz elnök egy videóközvetítésben beszélt arról, hogy hazájában biztosítani kívánja az élelmiszeripari termékek hozzáférhetőségét és megfizethető árát, miután a világon mindenütt rekord magasra szökött az élelmiszer-infláció annak következtében, hogy Oroszország megszállta a fő terménytermelő Ukrajnát.

Főzéshez való pálmaolajért sorban álló nők Dzsakartában.
photo_camera Főzéshez való pálmaolajért sorban álló nők Dzsakartában. Fotó: EKO SISWONO TOYUDHO/Anadolu Agency via AFP

Az alternatív növényi olajok árai az április 28-án hatályba lépő intézkedésre válaszul megugrottak. A szójaolaj, a második leggyakrabban használt növényi olaj 4,5%-kal 83,21 cent/kilogrammos rekordmagasságba emelkedett a chicagói kereskedelmi tőzsdén.

Az Indonéziában étolajként használt nyers pálmaolaj világpiaci ára idén történelmi csúcsra emelkedett a növekvő kereslet, a fő termelők, Indonézia és Malajzia gyenge termelése miatt, illetve Indonézia januári pálmaolaj-kiviteli korlátozása miatt, amelyet márciusban feloldottak.

A globális étolajpiacokat idén felborította az Oroszország által indított háború, hiszen elvágta az Ukrajnából érkező napraforgóolaj-szállítmányok útját. A világ napolajexportjának 76%-a is a Fekete-tenger mellől származik, és a régió kereskedelmi hajózását súlyosan érintette az orosz erők februári bevonulása. A szója és a repceolaj alternatíváiból sem állnak rendelkezésre nagy mennyiségek, miután a legutóbbi argentin, brazil és kanadai termés az aszályos időjárás miatt gyenge volt.

Malajzia, a világ második számú pálmaolaj-exportőre a világjárvány okozta munkaerőhiány miatt nem tud eleget termelni, így nem valószínű, hogy képes lesz teljesíteni a növekvő igényeket.

Indonézia 2018 óta leállította az új engedélyek kiadását pálmaolaj-ültetvények számára, amelyeket gyakran okolnak az erdőirtásért és a veszélyeztetett állatok, például az orángutánok élőhelyének elpusztításáért. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.