18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Mielőtt meggyilkolták volna a mészárlásokban, több ukrán nőt meg is erőszakoltak

háború
2022 április 25., 15:57
comments 5

Bizonyítékot találtak arra, hogy a Kijev környéki településeken több nőt is megerőszakoltak, mielőtt az orosz erők kivégezték volna őket, írja a Guardian.

„Már van néhány olyan esetünk, amik arra utalnak, hogy ezeket a nőket megerőszakolták, mielőtt agyonlőtték volna őket. További részleteket nem tudunk mondani, mivel kollégáim még mindig gyűjtik az adatokat, és még több száz holttestet kell megvizsgálnunk" – mondta Vlagyiszlav Pirovszkij, egy ukrán törvényszéki orvos, aki halottkémekkel együtt több tucat boncolást végzett a térségben talált holttesteken.

Pirovszkij csapata naponta körülbelül 15 holttestet vizsgál meg, ezek közül sokat megcsonkítottak. "Sok megégett és erősen eltorzult holttest van, amiket egyszerűen lehetetlen azonosítani" - mondta. "Arcok foszlottak darabokra, ezeket nem lehet újra összerakni, és vannak fej nélküli testek is.” Az orvos azt is mondta, hogy a golyónyomok alapján több nőt is automata fegyverrel öltek meg.

A Bucsában lemészárolt, exhumált polgárok újratemetése a helyi köztemetőben.
photo_camera A Bucsában lemészárolt, exhumált polgárok újratemetése a helyi köztemetőben. Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Oleh Tkalenko, a kijevi régió vezető ügyésze elmondta, hogy az ügyészség is foglalkozik az esetekkel. „Rendkívül kényes ügyekről van szó. A törvényszéki orvosoknak külön feladata a női áldozatok nemi szervének ellenőrzése és a nemi erőszak jeleinek keresése.”

Az orosz csapatok kivonását követően a Kijev körüli városokból és elővárosokból több tucat nő beszélt a rendőrségnek, a médiának és az emberi jogi szervezeteknek arról, hogy orosz katonák nemi erőszakot követtek el ellenük, akár csoportosan, vagy gyerekeik előtt.

Az ukrán emberi jogi biztos, Ljudmila Deniszova számolt be az eddigi legdurvább esetről. „Egy bucsai ház pincéjében mintegy huszonöt 14-24 év közötti lányt és nőt erőszakoltak módszeresen a megszállás idején, közülük kilencen teherbe estek.”

A hatóságok szerint a már ismert esetek csak a jéghegy csúcsát jelenthetik, sokan nem mernek beszélni arról, amit átéltek. Inkább orvosokat és pszichológusokat keresnek fel, ezért a nyomozók az ő segítségükkel dolgozzák fel az ügyeket.,

Ukrajna szerint az oroszok háborús eszközként használják a nemi erőszakot a civilek ellen, Oroszország viszont tagad. Még úgy is, hogy egyre több bizonyíték van az ellenkezőjére. A Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) már elindult egy eljárás az oroszok által Ukrajnában elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében, az ukrán hatóságok ezen esetek bizonyítékait is továbbítani fogják a bíróság felé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.