Reuters: A Rheinmetall páncélozott gyalogsági harcjárműveket szállítana Ukrajnába

gazdaság
2022 április 25., 07:33
comments 3

A német Rheinmetall vállalat engedélyt kért arra, hogy száz darab régebbi Marder típusú gyalogsági harcjárművet Ukrajnába exportálhasson - mondta egy forrás a Reutersnek hétfőn. Ez lenne az első nehézfegyver-szállítmány Németországból a háború sújtotta Ukrajnába.

photo_camera Így néz ki egy Marder. Fotó: FABIAN BIMMER/REUTERS

A vállalat a használt járművekre kiviteli engedélyt kér, ezzel párhuzamosan a következő hónapokban felújítaná őket, mielőtt megtörténne a szállítás - írja a Reuters.

A hírügynökség kiemeli, hogy a Rheinmetall lépése most arra kényszeríti Olaf Scholz kancellárt, hogy egyértelműen állást foglaljon.

Lehet-e nehézfegyvereket Németországból közvetlenül Ukrajnába küldeni? Erre kell felelnie a kancellárnak, mivel az általa elnökölt nemzetbiztonsági tanács jóváhagyása szükséges az üzlethez.

photo_camera Olaf Scholz Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance via AFP

A Rheinmetall szóvivője hivatalosan nem erősítette meg az értesüléseket. Scholzot pedig egyre több bírálat éri bel- és külföldön egyaránt, amiért vonakodik nehézfegyvereket, például harckocsikat és önjáró lövegeket szállítani Ukrajnába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt