Reuters: A Rheinmetall páncélozott gyalogsági harcjárműveket szállítana Ukrajnába

gazdaság
2022 április 25., 07:33
comments 3

A német Rheinmetall vállalat engedélyt kért arra, hogy száz darab régebbi Marder típusú gyalogsági harcjárművet Ukrajnába exportálhasson - mondta egy forrás a Reutersnek hétfőn. Ez lenne az első nehézfegyver-szállítmány Németországból a háború sújtotta Ukrajnába.

Így néz ki egy Marder.
photo_camera Így néz ki egy Marder. Fotó: FABIAN BIMMER/REUTERS

A vállalat a használt járművekre kiviteli engedélyt kér, ezzel párhuzamosan a következő hónapokban felújítaná őket, mielőtt megtörténne a szállítás - írja a Reuters.

A hírügynökség kiemeli, hogy a Rheinmetall lépése most arra kényszeríti Olaf Scholz kancellárt, hogy egyértelműen állást foglaljon.

Lehet-e nehézfegyvereket Németországból közvetlenül Ukrajnába küldeni? Erre kell felelnie a kancellárnak, mivel az általa elnökölt nemzetbiztonsági tanács jóváhagyása szükséges az üzlethez.

Olaf Scholz 2022. április 7-én Berlinben
photo_camera Olaf Scholz Fotó: Bernd von Jutrczenka/dpa via AFP

A Rheinmetall szóvivője hivatalosan nem erősítette meg az értesüléseket. Scholzot pedig egyre több bírálat éri bel- és külföldön egyaránt, amiért vonakodik nehézfegyvereket, például harckocsikat és önjáró lövegeket szállítani Ukrajnába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.