A Gazprom leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken

háború
2022 április 26., 18:56
comments 3

Az orosz Gazprom közép-európai idő szerint szerda 8 órától leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken – közölte a PGNiG lengyel állami földgázipari vállalat.

A lengyel cég bejelentette, hogy lépéseket fog tenni a Jamal-szerződés alapján biztosított orosz gázszállítás helyreállításáért. A cég szerződésszegésnek tekinti a gázszállítás felfüggesztését, és jogában áll kártérítést követelni.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után azt állította, a Gazprom megfenyegette Lengyelországot, hogy leállítja a gázszállításokat. Morawiecki felvetette, hogy Moszkva esetleg így akarja zsarolni Varsót.

Lengyelország felkészült

A lengyel kormányfő közölte, hogy Lengyelország előre felkészült a gázellátása diverzifikálására, így Lengyelország gazdasága nincs veszélyben.

Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter sajtótájékoztatón közölte, hogy Lengyelország energiaellátása biztosított. Mint mondta, a lengyelországi gáztározók feltöltöttsége 76 százalékos, de egyelőre nincs szükség arra, hogy a tartalékot megnyissák, és a lengyel fogyasztók gázellátását sem fogják korlátozni.

Piotr Naimski államtitkár, a lengyel kormány energiaügyi megbízottja pedig arról beszélt, hogy a Gazprom kieső szállítmányait más forrásokból fogják fedezni. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a Jamal-szerződés 2022 decemberében egyébként is lejárt volna.

photo_camera Illusztráció: Makszim Blinov/Sputnik via AFP

A PGNiG lengyel állami földgázipari vállalat a 2022 végén lejáró hosszú távú szerződés alapján közvetlenül a Gazprom orosz állami óriásvállalattól vásárolja a földgázt.

A Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba tartó Jamal-Európa földgázvezetéken a gázáramlás szintje magyar idő szerint 16 órakor már 0 kilowattóra (kWh) szinten állt, míg ugyanez az adat kora reggel még 52 634 785 kWh/nap volt az Európai Unió földgázszállító vállalatait tömörítő hálózat adatai szerint.

Rubelt akarnak

Lengyelország már többször bejelentette, hogy nem fogadja el a Kreml követelését, hogy rubelben fizessen a földgázért a Moszkva által márciusban bejelentett új szabályok alapján.

Oroszország arra figyelmeztette Európát, hogy ha nem hajlandó rubelben fizetni az orosz földgázért, a szállítások felfüggesztését vagy teljes leállítását kockáztatja.

A Kreml márciusban kiadott egy határozatot, amiben azt javasolta, hogy az energiahordozókat vásárló vállalatok közvetlenül a Gazprombanknál nyissanak bankszámlát, fizessenek euróban vagy dollárban, amit Moszkvában rubelre váltanak át.

Az Európai Bizottság viszont azt tanácsolta, hogy az európai földgázvállalatok továbbra is abban a pénznemben fizessenek, amiben a Gazprommal kötött szerződésben megállapodtak. Ezeknek a szerződéseknek a 97 százaléka euróban vagy dollárban határozta meg a fizetési pénznemet.

Szankciók

Lengyelország bejelentette, hogy a szankciós listán 50 orosz oligarcha és vállalat (köztük a Gazprom) szerepel, akik és amik újabb büntetőintézkedéssel, többek között lengyelországi vagyonuk befagyasztásával sújthatók egy, a hónap elején elfogadott lengyel jogszabály alapján. A lengyel szankciós törvény független az EU által közösen elfogadott büntetőintézkedésektől. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.