A jegybank 100 bázisponttal emelte az alapkamatot

április 26., kedd 12:11
1

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 5,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is.

Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. Illusztráció: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A márciusi ülésén a testület 100 bázisponttal 4,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklás szerint az orosz-ukrán háború miatt megnövekedtek a fundamentális inflációs kockázatok, ami az alapkamat-emelési ciklus korábbinál nagyobb lépéssel történő folytatását tette szükségessé.

Februárban és januárban a monetáris tanács 50-50 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot.

A testület 2021 júniusában jelentette be és kezdte el a kamatemelési ciklusát, ami a közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat az emelési ciklus megkezdéséig 2020 júliusa óta állt 0,6 százalékon. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt