A jegybank 100 bázisponttal emelte az alapkamatot

gazdaság
2022 április 26., 12:11
comments 1

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 5,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is.

photo_camera Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. Illusztráció: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A márciusi ülésén a testület 100 bázisponttal 4,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklás szerint az orosz-ukrán háború miatt megnövekedtek a fundamentális inflációs kockázatok, ami az alapkamat-emelési ciklus korábbinál nagyobb lépéssel történő folytatását tette szükségessé.

Februárban és januárban a monetáris tanács 50-50 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot.

A testület 2021 júniusában jelentette be és kezdte el a kamatemelési ciklusát, ami a közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat az emelési ciklus megkezdéséig 2020 júliusa óta állt 0,6 százalékon. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.