Önálló oktatási minisztérium létrehozását sürgeti a PDSZ

oktatás
2022 április 26., 07:13
comments 6
Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékoztatót tart a Hõsök terén 2022. január 31-én
photo_camera Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékoztatót tart a Hősök terén 2022. január 31-én Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A levélben a szervezet többek között önálló oktatási minisztérium létrehozását, jelentős béremelést és a munkaterhek csökkentését sürgeti.

„Tudomásunk szerint a választásokon győztes pártszövetség több tagja is nyilvánosan hangot adott annak a véleménynek, hogy valóban szükséges és nem tűr halasztást a pedagógusok helyzetének, életkörülményeinek javítása, beleértve az anyagi megbecsülést, a munkaterhek csökkentését, a független értelmiségi lét feltételeinek megteremtését” - áll a levélben, amiből az MTI közölt részleteket kedd reggel.

A PDSZ szerint az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen jelzik, hogy a kormányban nem volt igazi gazdája az oktatásnak, sem olyan kompetens vezető, „aki szakértelmével és elhivatottságával kellőképpen tudta volna a jövő szempontjából talán a legfontosabb ágazat érdekeit érvényesíteni”.

A szakszervezet szerint nem volt jó ötlet az sem, hogy különböző minisztériumok fennhatósága alá kerültek az oktatás egyes területei. Azt írják, hogy szükséges lenne létrehozni önálló oktatási minisztériumot, ami óvodától a felsőoktatásig összehangoltan tudja képviselni az ágazat érdekeit.

A PDSZ szerint jelentős béremelés és a munkaterhelés csökkentése nélkül nem orvosolható a tantestületek elöregedése és a létszámok drámai csökkenése sem, és így nem csökkenthető a feszültség a társadalmi elvárások és az oktatási intézmények teljesítőképessége között.

A szakszervezet a levél végén jelezte, hogy már az előző kormány megalakulásakor és azután több alkalommal is sürgették az önálló minisztérium létrehozását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.