Önálló oktatási minisztérium létrehozását sürgeti a PDSZ

oktatás
április 26., 7:13
comments 7
photo_camera Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékoztatót tart a Hősök terén 2022. január 31-én Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A levélben a szervezet többek között önálló oktatási minisztérium létrehozását, jelentős béremelést és a munkaterhek csökkentését sürgeti.

„Tudomásunk szerint a választásokon győztes pártszövetség több tagja is nyilvánosan hangot adott annak a véleménynek, hogy valóban szükséges és nem tűr halasztást a pedagógusok helyzetének, életkörülményeinek javítása, beleértve az anyagi megbecsülést, a munkaterhek csökkentését, a független értelmiségi lét feltételeinek megteremtését” - áll a levélben, amiből az MTI közölt részleteket kedd reggel.

A PDSZ szerint az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen jelzik, hogy a kormányban nem volt igazi gazdája az oktatásnak, sem olyan kompetens vezető, „aki szakértelmével és elhivatottságával kellőképpen tudta volna a jövő szempontjából talán a legfontosabb ágazat érdekeit érvényesíteni”.

A szakszervezet szerint nem volt jó ötlet az sem, hogy különböző minisztériumok fennhatósága alá kerültek az oktatás egyes területei. Azt írják, hogy szükséges lenne létrehozni önálló oktatási minisztériumot, ami óvodától a felsőoktatásig összehangoltan tudja képviselni az ágazat érdekeit.

A PDSZ szerint jelentős béremelés és a munkaterhelés csökkentése nélkül nem orvosolható a tantestületek elöregedése és a létszámok drámai csökkenése sem, és így nem csökkenthető a feszültség a társadalmi elvárások és az oktatási intézmények teljesítőképessége között.

A szakszervezet a levél végén jelezte, hogy már az előző kormány megalakulásakor és azután több alkalommal is sürgették az önálló minisztérium létrehozását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt