Pályán és pályán kívül is legyőzhetetlen a legnemzetibb csapat, továbbra is a Fradi a NER-focibajnokság ékessége

sport
2022 április 26., 16:54
comments 4

Még néhány meccset le kell játszani, de a Ferencváros 2-1-re legyőzte vasárnap az Újpestet közel telt ház előtt, és ezzel megvédte bajnoki címét. Az FTC sorozatban negyedszer lett első az NB I-ben. A zöld-fehérek megint legyőzhetetlennek bizonyultak, hiába kellett edzőt is váltaniuk szezon közben. Bár február elején még a felcsúti Puskás Akadémia FC állt az élen, ám a következő tíz meccsből hetet megnyertek a zöldek, három döntetlennel végződött, így behozhatatlan lett az előnyük: 62 pontjuk van, a második Kisvárdának és a harmadik PAFC-nak 49-49.

Nagy izgalmak tehát nem voltak a bajnokság végén, de a csapatok költségvetését elnézve a következő években sem túl valószínű, hogy bárki megverje a Fradit. A Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor által elnökölt klub büdzséje folyamatosan hízik, baj esetén gyakorlatilag bármikor le tudnak igazolni egy brazil támadót (Marquinhos februárban érkezett, értéke 1,5 milliárd forint) a pályára, vagy orosz sztáredzőt (Sztanyiszlav Csercseszov decemberben írt alá) a kispadra.

Legutóbb a Világgazdaság írta azt 2021 nyarán, hogy „a zöld-fehérek becsült éves költségvetése a 15 milliárd forintot is elérheti, ha a magyar bajnok bejut a BL-csoportkörbe, ha pedig a második számú nemzetközi kupa, az Európa-liga főtábláján szerepel, 10 milliárd forint körül lehet a büdzséje”. A sokáig legnagyobb hazai riválisnak számító Mol Fehérvár költségvetése alulról súrolja a 6,5 milliárdot, noha négy-öt évvel ezelőtt még szakmai és anyagi szempontból is fej-fej mellett haladt a két klub.

Arról az Átlátszó írt, hogy az elmúlt években miként tömték ki a Fradit állami milliárdokkal, önkormányzati százmilliókkal és több 10 milliárdos sportlétesítmények vagyonkezelői jogával. Ezeket kár is egyenként sorba venni, elég talán csak egyet megemlíteni: a rezsiharcos MVM még 2018 végén döntött úgy, hogy évi mintegy 2 milliárd forintot tol a csapatba. Az meg már 2020-ban kiderült, hogy a kormány az FTC-nek ajándékozza a 116 milliárd forintért felépített népligeti MVM Dome arénát.

Kubatov Gábor nagyon felhúzta magát a szponzoráció megvonása miatt.
photo_camera Kubatov Gábor pártigazgató-klubelnök Fotó: Kubatov Gábor/Facebook

A labda persze gömbölyű, így elvileg bárki nyerhet. Ugyanakkor az már évek óta világos, hogy a magyar NB I gyakorlatilag a NER játszótere lett. A Blikk is megírta 2021-ben: a bajnokság 12 csapata közül az Újpest volt az utolsó, amelynek tulajdonosa, a belga Roderick Duchatelet nem köthető a Fideszhez, illetve nem tartozik közvetlenül a NER haszonélvezői közé.

  • Az FTC esetében a magyar állam vásárolta vissza a stadiont és a hozzá tartozó telket 2011-ben, a focicsapatot a Kubatov Gábor-féle anyaegyesület vette meg egy euróért.
  • Újpest: a bajai Optimum Solar Zrt. lett az újpesti focicsapatot megszerző cég többségi tulajdonosa (az eladó Roderick Duchatelet, a tranzakció még nem zárult le), amelyben igazgatósági tag Reitmann Balázs, akit a „dohányos” Sánta Jánoshoz kötnek üzleti szálak.
  • Kispest: Bozó Zoltán az egyik tulaj, ő a Fidesz–KDNP szentesi polgármesterjelöltje volt 2014-ben, cége üzemeltetheti a határkerítést milliárdokért.
  • Puskás Akadémia: a csapat alapítója Orbán Viktor, az alapítvány elnöke Mészáros Lőrinc.
  • Mol Fehérvár: Garancsi István, a miniszterelnök barátja a tulajdonos, akinek legnagyobb cége, a Market sorra nyeri az állami megbízásokat.
  • Mezőkövesd: elnöke Tállai András fideszes politikus.
  • Paks: tulajdonos a fideszes önkormányzat.
  • Kisvárda: a Seszták Miklós volt fejlesztési miniszterhez kötődő csapat névadó szponzora a kisvárdai székhelyű Master Good, amely például a Fülöp-szigetekre is exportálhat húst a kormánynak köszönhetően.
  • Zalaegerszeg: a Pharos ’95 és Végh Gábor a tulaj, a cégnek Felcsúton is van telephelye, például a Kispest új stadionjának gyepét is ők fektették le.
  • Debrecen: a Kósa Lajos által elnökölt DVSC Egyesület a fő tulajdonos.
  • MTK: Zakor Sándorhoz, a legnagyobb magyar munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég, a Prohumán tulajdonosához tartozik, a cég 2020 májusában írt alá együttműködést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel-
  • Gyirmót: a tulajdonos Horváth Ernő és a hulladékhasznosító Alcufer. Őt NER-en kívüli vállalkozónak nevezi a sajtó, és úgy tűnik, erős szálak nem is fűzik hozzá, bár például a Patent Securityvel áll szerződésben, amely az ismert győri vállalkozói kör oszlopos tagja.

Ilyen mezőnyben lett bajnok a Fradi. A listából az is jól látszik, hogy a fővárosi csapatok mellől szép lassan kikoptak a hagyományos vidéki nagyvárosi futball szereplői (Pécs, Békéscsaba, Nyíregyháza, Győr, Diósgyőr), helyettük kisvárosi vagy falusi, egyben erős fideszes háttérrel rendelkező csapatok harcolnak a Fradi ellen. Kubatov szerint viszont az FTC sikerinek semmi köze a közpénzmilliárdokhoz.

„Próbálták ránk sütni ezt a bélyeget, pedig nincs alapja! Ha csak a labdarúgó csapatot nézzük, akkor a költségvetésünk kevesebb mint harminc százaléka köthető az államhoz, és benne van például a szövetségtől a bajnokságért elnyert támogatás. A többi piaci alapú, illetve az UEFA-tól származó bevétel”

nyilatkozta tavaly a Mandinernek. Emlékeztetett: az elmúlt hetven év tapasztalata az, hogy amikor a baloldal volt kormányon, akkor a Fradinak mindig nagyon nehezen ment.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.