Robert Fico nem tett vallomást, a nyomozót, a bírót, a kormányt és az elnököt támadta, a jogállam végéről beszélt

külföld
2022 április 26., 16:30
comments 3

Robert Fico, a Smer-SD elnöke sajtótájékoztatót tartott, miután délelőtt elment a szlovák Országos Rendőr-főkapitánység épületébe kihallgatásra, de vallomást nem tett – írja a Paraméter.

A volt kormányfőt bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsítják.

Azt mondta, ő és az ügyvédje nem értik a meggyanúsítás okát, ezért arra kérte a nyomozót, hogy ismertesse azt a vallomástétel előtt, de Fico szerint a nyomozó „csak nézett rá, mint egy bagoly”.

Fico azzal kezdte, hogy az újságírók a drágulásnak közel sem szentelnek akkora figyelmet, mint az ő ügyének, majd azt állította: a meggyanúsításáról szóló határozatot nem a nyomozó írta, hanem a Speciális Ügyészi Hivatalban született. Úgy fogalmazott:

„Ezt nem írhatta ez az úr, ez az ember egyáltalán nincs képben, valamilyen gyalogos, akit odavittek, és csak aláírja a dolgokat.”

A Denník N szerint a nyomozó ezt még vasárnap elutasította, a meggyanúsításról szóló határozatot a bizonyítékok alapján, a büntető törvénykönyvvel összhangban írta. Fico szerint viszont „Matovič kutyája, Lipšic mindent elintéztetett”.

Robert Fico 2020. március 1-én.
photo_camera Robert Fico 2020. március 1-én. Fotó: Vladimir Simicek/AFP

„Elmondhatom a bíróról, milyen módon ismeri az ügyészt, miképp dolgoztak egy munkahelyen. Attól tartok, ha a Speciális Ügyészi Hivatalról és a Specializált Büntetőbíróságról van szó, nagy probléma találni valakit, aki úgy dönt, ahogy kellene” – bírálta Fico a bírót, aki döntött a korábbi smeres belügyminiszter, Robert Kaliňák előzetes letartóztatásáról.

Zuzana Čaputová államfő délelőtt azt írta, a nyilvánossággal együtt figyelemmel kíséri a nyomozást, Szlovákia nem totalitárius állam, bírósági ítéletek nem születnek előre. „Robert Ficónak minden jogi eszköze megvan ahhoz, hogy hatékonyan megvédje magát. Az, hogy úgy döntött, politikai támadásokkal védi magát, összhangban van politikai stílusával. Ellenségek keresésére alapozza, és arra, hogy lejárassa azokat, akik az útjába állnak. Mi így ismerjük őt, és így akarja, hogy elgondolkodjunk a dolgokon. A játékát azonban elutasítom. Hazugságon alapul, és gyengíti az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. Az utolsó, amire most a rendvédelmi szerveknek szüksége van, az a politikusok nyomása” – írta.

Fico szerint „az elnök asszony alapvetően egyetértett azzal a határozattal, amelynek célja, hogy befogja a legerősebb ellenzéki párt száját. Megvédte a bűnözőket a NAKA-nál, és ott van neki Mikulec, akit ő jelölt a posztra.”

„Ma minden kormány a világon, Európában bűnszervezet, ha úgy dönt, a saját embereit jelöli. Még mindig nem értjük, min alapul a határozat” – mondta Fico, aki szerint normális, hogy tájékoztatott arról, „milyen bűncselekményeket követnek el a politikai ellenfelei”. „Egyetlen adat sem volt hamis, amikről beszéltem” – utalt Andrej Kiskára is Igor Matovičra utalva.

A parlament csütörtökön lehetővé teheti az őrizetbe vételét, így számít arra, hogy be kell vonulnia, de a Smer készül a további működésre. „Ez jelentősen befolyásolja az ellenzéki munka jellegét, de ilyen az élet” – mondta.

Robert Fico 2018. március 14-én Pozsonyban.
photo_camera Robert Fico 2018. március 14-én Pozsonyban. Fotó: Vladimir Simicek/AFP

Fico egyik segédje, Ľuboš Blaha azt mondta, Ficót nem zárhatják börtönbe, mert fennáll a veszélye, hogy „megbotlik egy papucsban, saját magának kinyomja a szemét, vagy felakasztja magát”. „Az életéről van szó” – mondta Blaha, aki Milan Lučanský korábbi országos rendőrfőkapitány esetére utalt, aki megölte magát a börtönben.

Fico azt mondta, a parlament mandátum- és védelmi bizottságának ülésén védőbeszédet tart majd. „A demokrácia és a jogállam végének vagyunk a tanúi Szlovákiában” – mondta. (Paraméter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.