Választási rendőrséget hoznak létre Floridában

agybaj
2022 április 26., 08:33

Florida kormányzója aláírta az állam választási törvényének módosítását, amelyben többek között az is szerepel, hogy létrehoznak az államban egy külön "választási bűncselekményekkel és biztonsággal" foglalkozó rendőri egységet. Ron DeSantis kormányzó szerint sehol máshol Amerikában nem lehetnek annyira biztosak a választók, hogy a számít a szavazatuk, míg civil szervezetek és választási szakértők szerint a változtatások csak arra lesznek jók, hogy összezavarják a választókat és megnehezítsék a színes bőrű kisebbségek tagjainak, hogy éljenek a szavazati jogukkal.

Korábban maga DeSantis is elismerte, hogy a 2020-as elnökválasztás Floridában teljesen rendben zajlott, biztonságos volt, így a Demokrata párt helyi képviselői szerint a kormányzó egy olyan problémát akar most megoldani 2,6 millió dollárnyi közpénzből, ami még szerinte sem létezik. A 2020-as választások után a republikánusok Donald Trump vezetésével erősködtek, hogy a választás nem volt tisztességes, azt elcsalták, de erre meggyőző bizonyítékot nem tudtak felmutatni pár furcsa esetről szóló újságcikken kívül. Ennek ellenére erős a nyomás a republikánus kormányzókon, hogy szigorítsák a választási törvényt, ezzel kritikusok szerint alapvetően a kisebbségekhez tartozó állampolgárok számára nehezítik meg a szavazást.

Ron DeSantis a tavalyi CPAC-en Floridában.
photo_camera Ron DeSantis floridai polgármester Fotó: Zach D Roberts/NurPhoto via AFP

A most elfogadott törvény eredeti tervezetéről helyi választási szakértők és hivatalnokok azt mondták, hogy az "katasztrófához" vezetne, a most elfogadott változat ehhez képest sokat hígult. A választási rendőrség felállítása mellett arra vezet be újabb lépéseket, hogy több lépcsőben ellenőrizzék, az adott választópolgár valóban jogosult-e Floridában szavazni. Az okmányirodáknak például havonta jelentenie kell a választási hatóságoknak, hogy hány vezetői engedélyt adtak ki legálisan az országban tartózkodó bevándorlóknak, és komolyabban bünteti a választási csalásokat. (Politico)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.