A Tesla-részvények esése veszélybe sodorhatja Musk Twitter-felvásárlását

külföld
2022 április 27., 18:40
comments 4

A Tesla részvényei zuhantak, miután a befektetők aggódni kezdtek, hogy Elon Musknak esetleg el kell adnia az elektromos autógyártó részvényeit, hogy ki tudja fizetni a Twitter felvásárlását. Az alku részeként 21 milliárd dollárnyi saját tőkét kell biztosítania. Egyelőre nem világos, milyen forrásból tudja rendelkezésre bocsátani ezt a pénzt.

A fennmaradó összeget hitelekből teremtik elő, amelyek fedezetéül Musk vagyonát használják. Ez azt jelenti, hogy ha a Tesla részvényei zuhanni kezdenek, az meghiúsíthatja a részvények belső értékére épülő üzletet.

A Tesla részvényeinek árfolyama nagyot zuhant, és egyes befektetők azon tűnődnek, hogy Musk Twitter-vásárlása rosszat tesz-e a Teslának.

A részvények 12,2 százalékot estek, valamivel több mint 1000 milliárd dollárról 906 milliárd dollárra.

A problémák rávilágítanak azokra a kihívásokra, amelyekkel Musk öt cég irányítása során szembesül. Musk vezeti a Teslát, a világ legértékesebb autógyárát. Emellett ő vezeti a Space X vállalatot is, amely fejlett rakétákat és űrhajókat tervez, gyárt és indít, ezenkívül megalapította a Boring Companyt, amely a közlekedést kívánja forradalmasítani alagútépítéssel, valamint a Neuralinket, amelynek célja az emberi agyak és a számítógépek összekapcsolása.

A "szólásszabadság" alatt egyszerűen azt értem, ami megfelel a törvénynek

A Twitter nem egy átlagos technológiai vállalat. Ez egy hírgeneráló gépezet, amely világszerte nagy befolyással bír. Musk a Szilícium-völgy egyik legnehezebb állását szeretné elvállalni - ő lesz a Twitter új tulajdonosa.

A Twitter hatalmas befolyása azonban hatalmas kihívásokkal is jár. A viták globális "főtereként" a Twitternek el kell döntenie, hogyan moderálja a platformot.

Musk a "szólásszabadság abszolutistájának" tartja magát, de a platformot továbbra is moderálni kell. Kedden tisztázta, hogy mire gondol: "A "szólásszabadság" alatt egyszerűen azt értem, ami megfelel a törvénynek" - mondta.

Ez a definíció viszont elég problémás. Egyrészt a törvények országonként eltérőek, másrészt gyakran nehéz valós időben megállapítani, hogy egy tweet törvénysértő-e.

Orbán Balázs államtitkárnak is megvan erről a véleménye:

link Forrás

Tehát Musknak rengeteg időt és energiát kell majd a Twitter szabályozásába fektetnie, bármi is történjen.

A Twitternek ezen kívül van néhány más, meglehetősen jelentős strukturális problémája is. Szilícium-völgyi társaival, például a Facebookkal ellentétben a Twitter sosem volt túl jó abban, hogy pénzt keressen a platformon. Musk úgy véli, hogy tudna ezen változtatni. Ehhez viszont időre és energiaráfordításra lesz szükség.

Egyesek most azon tűnődnek, vajon van-e elég ideje arra, hogy mindezt úgy tegye meg, hogy az általa vezetett többi vállalatnak ne okozzon kárt.

De öt vállalat vezetése azt jelenti, hogy másokat bíz meg azzal, hogy hatékonyan vezessék a vállalkozásokat a nevében.

Ez pedig szembemegy Musk természetével - aki önjelölt "nano-menedzser".

Életrajzírója, Walter Isaacson kedden azt mondta, hogy Musk a Space X-nél volt, amikor a Twitter-ajánlatát elfogadták. Aznap este 10 órakor részt vett még egy hajtóműtervezéssel kapcsolatos megbeszélésen. (BBC)

A tervezett vásárlásról a Qubit is írt részletesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.