Több tízezer felhasználó menekült egy alternatív platformra, miután kiderült, hogy Elon Musk megvenné a Twittert

INTERNET
2022 április 27., 17:57
comments 3

30 000 felhasználó menekült át egy alternatív, Twitter-szerű platformra, miután kiderült, a cég elfogadta Elon Musk Tesla-vezér vételi ajánlatát.

A Mastodon nevű közösségimédia-platform aktív felhasználóinak száma 41 287-tel növekedett a bejelentés másnapjára, a visszatérők mellett közel 30 000 új felhasználóval.

Ezt a Mastodon vezérigazgatója, Eugen Rochko mondta el a Vice-nak. Szabadkozott, amiért nem válaszolt hamarabb az újságíró megkeresésére, de a hirtelen terhelés miatt megrogytak a szerverek, ezt a problémát kellett orvosolnia.

A Mastodon kinézetében hasonlít a Twitterre, de különbözik abban, hogy ez nem egyetlen közösségi háló, amire fel lehet regisztrálni, hanem egy olyan nyílt forráskódú szoftver, amit arra lehet használni, hogy az ember kiépítse a saját közösségi hálóját. A felhasználók csatlakozhatnak mások hálóihoz, vagy létrehozhatnak sajátot, hasonlóan, mint a Discordon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.