Oroszország delfineket vet be

háború
április 28., 4:34
comments 4

Műholdfelvételek szerint Oroszország katonai célokra kiképzett delfineket telepített a fekete-tengeri haditengerészeti támaszpontjukra, feltehetően azért, hogy így védekezzenek tenger alatti támadások ellen.

Az amerikai haditengerészeti intézet (USNI) felvételei szerint az oroszok már februárban, a háború kitörésekor szállítottak két delfinketrecet a szevasztopoli kikötőbe. Az USNI elemzése szerint az ott horgonyzó orosz hajók közül sok, bár a rakéták hatótávolságán kívül esik, potenciálisan sebezhető a tenger alatti támadásokkal szemben.

Oroszország már régóta használ kiképzett delfineket katonai célokra, például arra, hogy megszerezzenek tárgyakat vagy ellenséges búvárokat riasszanak el. Ukrajnában is képeztek ki ilyen delfineket, nem messze a szevasztopoli kikötőtől, de az 1990-es években már hanyagolták a delfinkiképzést. 2012-ben élesztették fel újra a programot, de az ott kiképzett állatok orosz kézre kerültek a Krím 2014-es inváziójakor. Aztán az oroszok vettek még öt delfint, de azt nem tudni, hogy ezek az állatok vannak-e most Szevasztopolban. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt