Oroszország delfineket vet be

háború
2022 április 28., 04:34
comments 4

Műholdfelvételek szerint Oroszország katonai célokra kiképzett delfineket telepített a fekete-tengeri haditengerészeti támaszpontjukra, feltehetően azért, hogy így védekezzenek tenger alatti támadások ellen.

Az amerikai haditengerészeti intézet (USNI) felvételei szerint az oroszok már februárban, a háború kitörésekor szállítottak két delfinketrecet a szevasztopoli kikötőbe. Az USNI elemzése szerint az ott horgonyzó orosz hajók közül sok, bár a rakéták hatótávolságán kívül esik, potenciálisan sebezhető a tenger alatti támadásokkal szemben.

Oroszország már régóta használ kiképzett delfineket katonai célokra, például arra, hogy megszerezzenek tárgyakat vagy ellenséges búvárokat riasszanak el. Ukrajnában is képeztek ki ilyen delfineket, nem messze a szevasztopoli kikötőtől, de az 1990-es években már hanyagolták a delfinkiképzést. 2012-ben élesztették fel újra a programot, de az ott kiképzett állatok orosz kézre kerültek a Krím 2014-es inváziójakor. Aztán az oroszok vettek még öt delfint, de azt nem tudni, hogy ezek az állatok vannak-e most Szevasztopolban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.