A pedagógushiány miatt tizennéggyel kevesebb óvodai csoport indul Miskolcon

oktatás
2022 április 29., 19:07
comments 1

A pedagógushiány miatt szeptembertől tizennéggyel kevesebb óvodai csoport működik Miskolcon, derül ki az RTL Híradó riportjából.

A miskolci önkormányzat születési adatok alapján úgy számol, szeptembertől hatszázzal kevesebb gyereket íratnak be Miskolcon. Viszont huszonnégy óvodapedagógus is nyugdíjba megy, így összesen így összesen harmincnyolccal lesz kevesebb, mint amennyire szükség lenne.

Közleményük szerint a jelenlegi csoportlétszámok fenntartása esetén a pedagógushiány veszélyeztetné a biztonságos feladatellátást, ezért szeptembertől tizennéggyel kevesebb óvodai csoport működik Miskolcon. Varga Andrea Klára alpolgármester szerint az elkövetkező 5-10 évben a jelenleg foglalkoztatott óvodapedagógusaik egyharmada el fogja érni a nyugdíjas életkort.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL megkeresésére azt írta, „álságos, hogy a város baloldali vezetése a leépítést az éppen általuk szajkózott pedagógushiánnyal indokolja meg”.

A PDSZ szerint a pedagógushiány országos jelenség.

„A szülőknek és a gyerekeknek az az érdekük, hogy minél több csoportban szakképzett pedagógus legyen, ha lehet, akkor kettő. De ez sajnos már csak álom” - mondta Makár Barnabásné, a PDSZ óvodai tagozatának vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.