Áder felkérte Orbánt miniszterelnöknek

POLITIKA
2022 április 29., 07:56

A leköszönő köztársasági elnök ma reggel a Sándor-palotában fogadta Orbán Viktort, hogy felkérje miniszterelnöknek. Az április 3-i választás eredményei alapján mást nem is tehetett, a Fidesz és a KDNP a választás eredményeként 135 képviselői helyet nyert el, így Orbán zsinórban negyedik miniszterelnökségét újra kétharmados többséggel a háta mögött kezdheti meg.

Az április 3-i választások után senki meglepetésére Áder János újra Orbán Viktor miniszterelnököt kérte fel kormányalakításra.
photo_camera Az április 3-i választások után senki meglepetésére Áder János újra Orbán Viktor miniszterelnököt kérte fel kormányalakításra. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Áder a beszédét azzal kezdte, hogy már a harmadik alkalommal állhatnak hasonló szituációban Orbánnal a sajtó előtt. Az alkotmányos szabályok a köztársasági elnököt jogosítják fel arra, hogy az országgyűlésnek a miniszterelnök személyére javaslatot tegyen. Ez a feladat így négy évvel és nyolc évvel ezelőtt is Áder Jánosra hárult.

"Mindannyian tudják, hogy április 3-án, a kilencedik szabad választást tartottuk Magyarországon."Habár ez a kilencedik választás volt, Áder szerint sok szempontból elsőnek számít:

  • Először fordult elő kilencven óta, hogy két pártszövetség indult a választáson és mérkőzött meg egymással.
  • Először fordult elő, hogy ilyen kevés volt a sikeresen országos listát állító pártok száma.
  • Ezen a választáson volt a legtöbb nemzetközi megfigyelő.
  • Ezután a választás után nyújtották be a legkevesebb jogorvoslati kérelmet, ennek következtében most született meg a leghamarabb a választás jogerős végeredménye.

Áder János szerint a választás eredménye, a választók döntése világos és egyértelmű. A választás törvényes, alkotmányos, szabad és demokratikus volt. Sem az új országgyűlés, sem az új kormány legitimitását megkérdőjelezni nem lehet.

Azt is elmondta, hogy az elmúlt egy órában a miniszterelnökkel beszélgettek, aztán a korábbi szokásoknak megfelelően felkérte Orbánt az új kormány megalakítására. Orbán Viktor ezt a kérést elfogadta. A köztársasági elnök hétfőn azt fogja javasolni az országgyűlésnek, hogy Orbánt válasszák meg miniszterelnöknek.

Orbán szerint a beszélgetésük vége arra az egyszerű kérdésre zsugorodott, egyszerűsödött, hogy képes lenne-e megbirkózni a kormányalakítás feladatával.
photo_camera Orbán szerint a beszélgetésük vége arra az egyszerű kérdésre zsugorodott, egyszerűsödött, hogy képes lenne-e megbirkózni a kormányalakítás feladatával. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Orbán szerint a beszélgetésük vége arra az egyszerű kérdésre zsugorodott, egyszerűsödött, hogy képes lenne-e megbirkózni a kormányalakítás feladatával. Erre a kérdésre egyértelmű igennel válaszolt. Azt is hozzátette, hogy nem akarja titkolni, ahogy Áder János elől sem titkolta el, hogy rendkívüli módon örül, hogy itt lehet és harmadik alkalommal, összességében ötödször vehetett át kormányalakítási megbízást a Sándor-palotában.

Az új kormány összetételéről még nem mondott konkrétumokat, de folyamatban vannak a tárgyalások. Szerinte az országnak mindig olyan kormányra van szüksége, ami a leginkább alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat tudjon adni.

Szerinte a "veszélyek évtizede" áll előttünk. Megemlítve a ukrajnai háborút, a gazdasági válságot és a járványt, amiktől meg kell védeni a magyarokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.