Csóvát húzó tűzgömb és hangos robaj keltett pánikot három amerikai államban

csillagászat
2022 április 29., 05:08

Arkansas, Louisiana és Mississippi államokban több mint harmincan jelentették, hogy szerda reggel 8 óra körül látták a kivételesen fényes meteort az égen, miután hangos robajlást lehetett hallani a Mississippi állambeli Claiborne megyében és a környező területeken - jelentette a Nasa. Először 54 mérfölddel (87 km) a Mississippi folyó felett, a Mississippi állambeli Alcorn közelében észlelték - közölték a tisztviselők.

„Ez az egyik legszebb esemény, amit a GLM (Geostationary Lightning Mappingers) adataiból láttam” - mondta Bill Cooke, a Nasa Meteoroid Environments Office vezetője az alabamai Huntsville-ben található Marshall Space Flight Centerben.

A tudósok által bolidának, tűzgömbnek nevezett objektum óránként 88 510 km/h sebességgel délnyugat felé haladt, és darabokra tört, ahogy egyre mélyebbre ereszkedett a Föld légkörébe. Körülbelül 55 kilométerre egy mocsaras terület felett, a louisianai Concordia Parish községhez tartozó Minorca településtől északra esett szét.

Egy szemtanú a Vicksburg Postnak elmondta, hogy hangos zajt hallott, majd felnézett, és egy "kosárlabda méretű narancssárga tűzgömböt látott, mögötte fehér csóvával", amely nyugat felé, a Mississippi folyó felé tartott.

A Claiborne megyei katasztrófavédelmi ügynökség közleményt adott ki a Facebookon, amelyben megerősítette a jelentéseket, hozzátéve, hogy a közeli atomerőmű nem érintett.

"A tűzgömb szétesése elég energiát termelt ahhoz, hogy lökéshullámok keletkezzenek, ezek terjedése okozta a hanghatást és a rezgéseket, amelyeket a környéken élők éreztek" - közölte a Nasa.

A Nasa szerint a tűzgömb legragyogóbb állapotában több mint tízszer fényesebb volt a teliholdnál.(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.