El tudja-e lesni Európa és Magyarország az Orbán illiberális szövetségesét tönkreverő Szlovén Liberális Superman titkát?

POLITIKA
2022 április 29., 03:56
comments 28

Európa demokratikus fele vasárnap óta egy legtájékozottabb hírfüggők előtt is teljesen ismeretlen fickóról és a nála is ismeretlenebb pártjáról beszél, akik óriási meglepetésre megnyerték aprócska országuk normális esetben senkit sem érdeklő választását. Ráadásul úgy beszélnek erről az ismeretlenről, mint aki megadhatja a kulcsot a demokratikus Európát fenyegető egyik legkomolyabb veszélyforrás, a Vlagyimir Putyin–Orbán Viktor duó hatékony semlegesítéséhez.

A fickót Robert Golobnak hívják, a pártját – ami önbesorolását tekintve liberális és zöld – Svobodának, az aprócska ország pedig Szlovénia. A sztoriban a legyőzött személy legalább olyan fontos, mint a győző: ő nem más, mint a jobboldali illiberális-populista Janez Jansa, a hivatalban lévő szlovén kormányfő, Orbán Viktor szoros szövetségese, Donald Trump csodálója, egyes lapok szerint „a Balkáni Trump”. Akit Orbán pénzzel és a saját módszereinek átadásával is támogatott. A sztori attól szinte meseszerű – és nem csak a liberális olvasók szemében –, hogy az outsider Golob egy olyan párt élén verte meg a regnáló miniszterelnököt, nem is akármilyen arányban, amelyik jelen formájában nem egészen 3 hónapja létezik.

Robert Golob
photo_camera Robert Golob Fotó: NANGKA PRESS/Hans Lucas via AFP

A friss pártocska a független Szlovénia történelmének legjobb választási eredményét elérve 41 képviselőt küldhet a 90 fős parlamentbe.

Egy olyan választáson nyert, amiről nem csak a győztes fél és nem csak utólag okoskodva állítja, hogy milyen nagy, önmagán túlmutató tétje volt. Hanem amelyikről maga Orbán Viktor, a Jansa mögött álló médiabirodalom finanszírozója mondta az alábbiakat néhány nappal az esemény előtt:

„Lesz négy fontos hétvége, lesz húsvét, aztán lesz egy magyar választás, egy szlovén választás és egy francia választás, és ezek a hetek meg is fogják határozni ebben az évben az európai menetrendet.”

De ki az, aki képes volt kívülállóként legyőzni a külföldről támogatott populista erős embert? És milyen tanulságokat vonhatnak le az európai és a magyar demokraták a szezon nagy meglepetéséből? Mi a Golob-titok, ha létezik ilyen egyáltalán, és abból mi használható fel Európában a populizmus ellen, vagy adaptálható Magyarországon?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.