Orbáni mintára épült a szlovén médiahálózat, már a feljelentésnél tart az ügy

külföld
2022 április 16., 16:02
comments 16

Hivatali visszaélés valamint hűtlen kezelés gyanújával tesz feljelentést a Telekom Slovenije, az Szlovén Demokarata Párt (SDS), valamint a NovaTV24.si és több természetes személy ellen Jani Möderndorfer, az SDS illegális pártfinanszírozásának kivizsgálásra létrejött bizottság alelnöke.

A Szabad Európa pár hete, a szlovén pénzügyminisztérium pénzmosás elleni hivatalának vizsgálati anyaga alapján írta meg, hogyan pénzelték Janez Janša pártmédiáját Rogán körei. A cikk szerint Kosik Kristóf, a Rogán Antalnak és Habony Árpádnak is dolgozó ügyvéd utalt át összesen egymillió eurót Schatz Péternek és Adamik Ágnesnek, az SDS-közeli tévét és újságokat tulajdonló befektetőknek.

Jani Möderndorfer szombati sajtótájékoztatóján a vizsgálóbizottság tagjaként, és nem annak alelnökeként szólalt fel, mert szerinte a bizottság elnöke, Gregor Perič a kormánypárt oldalán áll, és akadályozta a munkáját.

Möderndorfer részletes prezentációban mutatta be, hogy a bizottság által megszerzett dokumentumok alapján hogyan finanszírozták magyar pénzből a NovaTV24-et, az SDS tévéjét. Az Orbán-közeli emberektől érkező pénz közbeiktatott cégeken keresztül jutott el Schatz Péterhez és az R-Post-R-hez, majd az összeget az üzletember reklámcélokra továbbutalta a NovaTV24-nek.

Möderndorfer szerint a cél az volt, hogy az orbáni médiabirodalom mintájára építsenek ki a párthoz lojális médiahálózatot, amelyet hirdetési pénzeken keresztül finanszíroznak.

„Ez a tévé nem élt volna túl ennyi évet, ha nem lett volna benne magyar pénz. Ez a dokumentumok és a pénzmozgások alapján nyilvánvaló” - mondta a szlovén politikus.

A Telekom Slovenije pedig azért került a feljelentettek közé, mert Möderndorfer szerint a 2020-ban, a Janša-kormány hatalomra jutása után megállapodás jöhetett létre a cég vezetői és a kormány között: a kormányváltás után a Telekom Slovenije egy közvetítőcégen keresztül kezdett viszonylag magas díjat fizetni azért, hogy a Nova24TV műsorait sugározhassa, annak ellenére, hogy a tévé népszerűségi adatai ezt egyáltalán nem indokolják. (novice.svet24.si via Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.