Szabad Európa: Marine Le Pen után Janez Janša kampányát is "megtolták" a Rogán-művek

POLITIKA
2022 március 25., 08:01
comments 9

Minden eddiginél közvetlenebb bizonyítékot talált a Szabad Európa arról, hogyan segítik a magyar kormány legbelsőbb köreiből elinduló összegek egy külföldi párt választási kampányát. A cikk szerint a szlovén pénzügyminisztérium pénzmosás elleni hivatala indított vizsgálatot, elsősorban a szlovén Ripost pénzügyeire voltak kíváncsiak. Ennek a vizsgálati anyagnak egy része került a lap birtokába. "Ezekből a dokumentumokból kiderül, hogy elsősorban Magyarországról finanszírozták a szlovén és a macedón pártmédiák fenntartását" - írja a Szabad Európa.

A cikk szerint Kosik Kristóf, a Rogán Antalnak és Habony Árpádnak is dolgozó ügyvéd utalt át összesen egymillió eurót Schatz Péternek és Adamik Ágnesnek, az SDS-közeli tévét és újságokat tulajdonló befektetőknek. A lap megkeresésére Kosik nem kívánta kommentálni az ügyletet.

Az előzményekből kiderül: 2018. március 14-én lemondott Miro Cerar szlovén miniszterelnök, a cikk szerint pedig ez nagy lehetőség volt Orbán Viktor szlovén szövetségesének, hiszen Janez Janša ekkor ellenzékben volt pártjával, az SDS-szel. "A kampány miatt hirtelen pénzt kellett juttatni a pártjához kötődő médiagépezetnek is. A kiadók ugyanis eddigre csődközelbe kerültek, a fizetéseket sem tudták időben átutalni. Az SDS pártsajtója ekkor már magyar kezekben volt" - írta a Szabad Európa.

A friss tőke azonnal működésbe is lépett, a szlovén pártmédia megmenekült a csődtől, így segíteni tudta Janša kampányát. A választásokon az SDS kapta a legtöbb szavazatot - olvasható a cikkben.

Emlékeztettek: Szlovéniában először Habony Árpád, a szintén Habony-közeli Hankó Gabriella, valamint Schatz Péter vásárolt tulajdonrészt Janša pártjának (SDS) tévéjében, a Nova24TV-ben. Később Adamik Ágnes is beszállt a NovaTV-be, és alapított egy reklámcéget Szlovéniában, a Crecol Médiát. A szövevényes cikk további részletei itt találhatók.

Ugyanakkor emlékezetes, hogy a francia RTL február elején írt arról, hogy az anyagi gondokkal küzdő francia szélsőjobboldali elnökjelölt, Marine Le Pen egy magyar banktól (MKB) kaphatott 10 millió eurós hitelt az idei elnökválasztás előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.