Srí Lankán közel 40 százalékkal drágultak az alapvető gyógyszerek

gazdaság
2022 május 01., 09:07

Hat hét alatt másodjára emelték meg Srí Lankán a gyógyszerek árát: az antibiotikumok, bizonyos fájdalomcsillapítók és a szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében közel 40 százalékos az áremelkedés.

Bár volt kísérlet arra, hogy találjanak más megoldást, végül az áremelés volt az egyetlen opció a súlyos gazdasági válsággal sújtott országban. Nalaka Godahewaa tömegtájékoztatási minisztere szerint a srí lankai kormánynak nem volt más választása, mert a rúpia leértékelődése és az, hogy a legtöbb gyógyszert a magánszektor importálja, komoly hiányt okozhatott volna.

Az egészségügyi szakemberek viszont aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a magas árak okán az emberek majd az előírtnál kevesebb gyógyszert vásárolnak. Például, ha valakinek 5 napra írnak fel antibiotikumot, de csak 2 napi adagot váltanak ki, akkor az nem fog használni.

A mostani intézkedés több olyat követ, amelyek igyekeznek lassítani a devizatartalékok kimerülését: például bizonyos alapvető áruk, köztük élelmiszerek behozatalát is korlátozták vagy betiltották.

photo_camera Tüntetés a gazdasági válság miatt Srí Lankán. Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Az emberek viszont egyre elégedetlenebbek. Már több ezer ember tüntetett a gázárak, a tej és az üzemanyagok emelkedése miatt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.