Több sakknagymester is elhagyta Oroszországot a háború miatt

háború
május 1., 18:34
comments 3

Az ukrajnai háború kezdete óta több orosz sakknagymester döntött úgy, hogy elhagyja az országot, véglegesen vagy legalább a háború végéig. Volt, aki aláírta a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek címzett nyílt levelet, volt, aki nem, de mindannyian ellenzik Oroszország ukrajnai háborúját.

Alekszej Szarana, a FIDE-világranglista 62. helyzettje március elején éppen egy belgrádi tornán játszott, és úgy döntött, hogy egyelőre a szerb fővárosban marad. A 22 éves nagymester édesanyjával Moszkvában élt, március 1-jén hagyta el Oroszországot. „Már gondoltam arra, hogy nem megyek vissza, legalább addig maradok, amíg véget nem ér” – mondta. A háború már több mint két hónapja tart, és a befejezés reménye sem látszik még. Szarana csak online játszik, követi a híreket, igyekszik fejleszteni angoltudását. Édesanyja támogatja a döntését. Apja ukrán származású, Kijev közelében él, ő biztonságban van.

A 35 éves Nyikita Vityugov 2021 vége óta Spanyolországban él családjával, és nem tervezi, hogy mostanában visszatérjen Oroszországba. A FIDE ranglistáján a 24. szerepel, de már nem mint orosz versenyző, a neve mellett az országjelzés helyett a nemzetközi szövetség rövidítése olvasható. Ő egyébként nem írta alá a Putyinnak küldött levelet, mert nem tetszett neki a megfogalmazása, és általában véve sem rajong a nyílt levelekért. A háborúval kapcsolatos álláspontja azonban kezdettől fogva egyértelmű. „Először is az a legfontosabb, hogy megállítsuk ezt a háborút. Bízom benne, hogy Oroszországban változás lesz.”

Vityugov elismeri, hogy néhány kollégája számára nem könnyű elmenni. „Nagyon nehéz, mert nem lehet normálisan viselkedni. Nem mondhatod ki, hogy mit gondolsz valójában. Ha támogatod ezt a »különleges műveletet«, akkor azt csinálsz, amit akarsz, de ha megengeded magadnak, hogy legyenek kétségeid, akkor minden ellened van. Minden szót vagy tettet fel fognak használni ellened. Bírságot kaphatsz, börtönbe kerülhetsz vagy tönkre teszik a karrieredet. Az alternatíva az, hogy úgy viselkedsz, mintha semmi sem történne.”

Alekszandra Kosztyenyuk 2007-ben.

Alekszandra Kosztyenyuk, korábbi női világbajnok

, jelenlegi 11. ranglistahelyezett Franciaországban él a családjával, saját bevallása szerint sokkos állapotba került, amikor kitört a háború. „Oroszországban vannak emberek, akik szeretik ismételgetni, hogy Oroszország »soha a történelemben nem támadott meg senkit«. Régebben én is elhittem az ilyen történeteket, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez nem igaz. Persze az év elején követtük a híreket, és voltak pletykák egy esetleges invázióról, de egy pillanatig sem voltunk hajlandóak hinni ezeknek a történeteknek. Ezért is döbbentünk meg annyira, amikor ez valóban megtörtént” – mondta a világbajnoknő. (

Chess.com

)


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt