Orosz sakkfenoménok a háború azonnali leállítását követelik Putyintól

háború
március 4., 12:53
comments 1

Több tucat orosz sakkozó, köztük az ország legjobbjai, írták alá azt a Putyin elnöknek címzett levelet, melyben azt követelik, állítsa le a háborút, kössön tűzszünetet Ukrajnával és rendezze békés úton a konfliktust. Köztük van a jelenlegi legerősebb játékosuk, Jan Nyepomnyascsij, Alekszandra Kosztyenyuk korábbi női világbajnok, a Danyiil Dubov, aki nemrég Magnus Carlsen segítője volt, Pjotr Szvidler világkupa-győztes és még sokan mások.

„Elviselhetetlenül fáj nekünk látni azt a katasztrófát, amely napjainkban népünkkel történik. (...)

A sakk megtanít felelősséget vállalni a tetteinkért; minden lépés számít, és egy hiba végzetes ponthoz vezethet, ahonnan nincs visszaút. És ha eddig a sportról volt szó, most az emberek életéről, az alapvető jogokról és szabadságjogokról, az emberi méltóságról, országaink jelenéről és jövőjéről van szó” - írják.

Azt is hosszan említik, hogy milyen nagyra tartják az ukrán sakkcsapatot, és hogy osztoznak fájdalmukban. A levél végén kifejezetten a háború szót használják a Putyin által preferált „különleges hadművelet” helyett.

A levelüket megosztotta Twitteren az orosz sakkszövetség is, ami azért furcsa, mert a felügyelőbizottságában olyan emberek ülnek, mint Dimitrij Peskov, Putyin elnök sajtótitkára, Szergej Sojgu hadügyminiszter, Gennagyij Tyimcsenko oligarcha vagy Anatolij Karpov egykori sakkvilágbajnok, a Duma tagja. Ők mindannyian szankciók alatt állnak. Nem tudni, hogy ez a megosztás egyben a sakkszövetség hivatalos álláspontja-e, de már majdnem egy teljes napja kint van a poszt, és nem szedték le.

photo_camera Világos bábuk a sakktáblán. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

A levelet egyébként sok nagymester azért nem írta alá, mert épp külföldön játszanak, de nyilatkozataikban egyértelműen elítélték Vlagyimir Putyint és a háborút. A Belgrádban játszó Alekszandr Griscsuk például március 1-jei meccse után a játék elemzéséről pár perc alatt kemény Putyin-kritikába váltott, láthatóan teljesen a hírek hatása alatt volt:

„Nagyon szomorú vagyok, nagyon fáj, ami történik. Nem használom a háború szót, mert az tiltott a médiánkban, és azt szeretném, ha tudnának idézni. Eddig és ezután is támogatnám Oroszországot a nemzetközi konfliktusok 99 százalékában, de ez alkalommal képtelen vagyok rá. Meglátásom szerint, amit csinálunk, az nagyon helytelen, morális és gyakorlati szempontból is” - mondta. (Chess24.com)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt