Ajánld fel nekünk adód 1 százalékát, hogy ellenőrízhessük a maradék 99 % elköltését!

hirdetés
2022 május 02., 07:09
ad

A Transparency International Magyarország több mint 15 éve küzd a korrupciómentes közéletért, továbbá az adófizetői pénzek és a közbeszerzések átláthatóságáért. Segítségednek hála több fronton is harcolunk a visszaélések ellen. Feltárjuk a korrupciós eseteket, és a még megmaradt eszközökkel próbálunk érvényt szerezni a jognak. Most igazán fontos, hogy támogass bennünket!

Az idei évben is május 20-án ér véget a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlási időszaka. Közhasznú civil szervezetként a Transparency International Magyarország Alapítvány részére is felajánlható az SZJA 1%-a; az így érkező támogatás nagy segítséget jelent a korrupcióellenes szervezet munkájához. Miután Magyarország, tovább rontva korábbi helyezésén és csupán Bulgáriát megelőzve 2021-ben is az Európai Unió egyik legkorruptabb állama lett, nem kérdéses, hogy továbbra is szükség van a korrupcióval szembeni jogérvényesítésre, valamint a társadalmi attitűdök formálására is.

Adód 1 százalékának felajánlásával te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy megtudhasd, mire költi a kormány az adóforintjaid 99 százalékát:

link Forrás

Az elmúlt évben egyebek mellett a következő sikereket értük el a támogatásotoknak köszönhetően:

  • 2021-ben 15 ügyben nyújtottunk be közérdekűadat-igénylést, kereken egytucatnyi ügyben pedig pert indítottunk, amelyek közül egy pert jogerősen, további négy pert első fokon megnyertünk. A 2020-ban közérdekű adatok megismeréséért indított perek közül 2021-ben három ügyben nyertünk jogerősen.

  • A Korrupció Érzékelési Index 2021-es adataival egyidőben mutattuk be a jogállami normák további rombolását, a közintézmények és média teljes leuralását, valamint az elmúlt évek legkirívóbb korrupciós eseteit bemutató Fekete Könyv 2-t.

  • A Korrupcióellenes Világnapon mutattuk be a „Szoba kiváltsággal” című új, átfogó, eddig nem publikált adatokkal és háttérbeszélgetésekkel alátámasztott tanulmányunkat. Kiadványunkból kiderül: a turisztikai szektor megsegítésére szánt több száz milliárdos állami támogatási program átláthatatlan, kedvezményezettje pedig egy szűk kör, ami súlyosan torzítja az ágazat piaci viszonyait.

  • Az utóbbi négy évben kiosztott 100 millió Ft feletti turisztikai támogatások adatait kereshető, cégadatokkal összekapcsolt táblázatban is közzétettük, melyek mindezidáig elemzésre alkalmatlan formában álltak rendelkezésre.

  • Az április 3-i választásokat megelőzően közzétett gyorsjelentésünkből kiderült: törvényt sérthetett a Fidesz, miután csak márciusban átlépte a kampányköltésekre vonatkozó szűk 1,2 milliárdos plafont. A teljes kormányoldal ebben a hónapban több mint 3 milliárd forintot költött közterületi plakátokra, ezzel a költéseket tekintve nyolcszorosan lekörözve az ellenzéki oldalt.

  • Sikeresen kipereltük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől a Szputnyik V és Sinopharm vakcinák hazai engedélyezésére vonatkozó iratokat. Az OGYÉI a jogerős bírósági ítélet ellenére is titkolni próbálta a dokumentumok tartalmát, amiért előbb a rendőrséghez, majd az ügyészséghez fordultunk. Később egy leleményes megoldásnak hála fény derült az OGYÉI által kisatírozott szövegrészletekre, melyekből kiderült: a hivatal érdemi vizsgálat nélkül, feltehetően felsőbb politikai nyomásra engedélyezte a két vakcina magyarországi használatát.

  • Három önkormányzattal, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, Szentendre Önkormányzatával, és Terézváros Önkormányzatával kötöttünk együttműködési megállapodást a részvételi költségvetési folyamatok fejlesztésére, valamint a helyi lakosság bevonásának fejlesztése érdekében. A TI Magyarország csapata az önkormányzatokkal együttműködve többek között a részvételiséget, valamint az új igények és ötletek közös megfogalmazását ösztönző játékos programokat tervez megvalósítani tavasszal mindhárom helyszínen.

Fontosnak tartod, hogy a továbbiakban is küzdhessünk a Magyarországi korrupció visszaszorításáért? Akkor kérjük, ajánld fel személyi jövedelemadód 1%-át a Transparency International Magyarország Alapítványnak (adószám: 18192744-2-41) az online adóbevallási felületen. A további támogatási lehetőségekről itt találsz információt.