Strasbourgban perelik a magyar államot a kis benzinkutak az árstop miatt

gazdaság
2022 május 2., 16:32
comments 8

Csoportos pert indítanak a kis benzinkutak a magyar állam ellen az üzemanyagok hatósági árazása miatt, írja a Szabad Európa.

„Jövő héten alkotmányjogi panasszal élünk és ezzel párhuzamosan eljárást indítunk a magyar állammal szemben Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál” – mondta a lapnak Karsai Dániel ügyvéd. Eddig közel ötven benzinkutas csatlakozott a csoportos perhez, ők többségükben családi vállalkozásban üzemeltetnek kutakat.

Az ügyvéd szerint a benzinkutaknak minden egyes eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik, ami sérti a jogos várományukat és a tulajdonjogukat. Azt mondta, a literenkénti húszforintos állami támogatás sem fedezi a veszteségeiket.

A lap azt írja, a kormány intézkedése sértheti továbbá az emberi jogok európai egyezményének a tulajdon védelméhez fűződő jogokat védő előírásait is. Valamint sértheti a tulajdonjogon belül a rendelkezési jogot az intézkedésnek azon része, mely szerint az üzemanyag-értékesítők kötelesek működtetni a kutakat veszteség árán is, és az az eleme is, mely szerint szünetelés esetén versenytársaik veszik át a kutak üzemeltetését.

A Szabad Európa több családi vállalkozót is megszólaltatott. Egyikük elmondta, hogy cégként rájuk nem vonatkoznak a rezsiszabályok, ők kénytelenek a piaci árat fizetni az áramért, ami több mint a duplájára emelkedett. Sok kútnál tíz literes limitet szabnak a tankoló autók számára, a vásárlók elégedetlensége is rajtuk csattan. A szlovák határ közelében fekvő benzinkutakra pedig özönlenek a szlovák autók, hiszen Szlovákiában átszámítva 660 forintba kerül egy liter benzin, megéri átjönni tankolni. Volt olyan nyilatkozó, aki már eladta a kútját, és olyan is, aki csak azért nem, mert nincs rá vevő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt