Kanadai rendőrök agyonlőttek egy jegesmedvét, ami az élőhelyétől több 100 km-re vándorolt el

ÁLLAT
május 3., 17:32
comments 1

Kanadai rendőrök agyonlőttek egy jegesmedvét, ami az élőhelyétől több 100 km-re délre vándorolva egy québeci településre tévedt.

A szakértők szerint gyakoribbá válhatnak az ilyen esetek, ahogy a globális felmelegedés miatt a tengeri jégtakaró egyre kiszámíthatatlanabb.

A québeci tartományi rendőrség a hétvégén arra figyelmeztette a lakosokat, hogy Madeleine-Centre település közelében jegesmedvét láttak, ami korábban sose fordult még elő.

photo_camera Jegesmedvét észleltek szombaton Quebec egyik régiójában, a St. Lawrence folyótól délre. A vadvédelmi tisztek és a rendőrség riasztották a Montrealtól több mint 800 kilométerre keletre fekvő Gaspé-félszigeten lévő Madeline-Centre lakóit a szokatlan látogató miatt. Fotó: Sophie Bonneville/AFP

Úgy vélték, a ragadozó a várostól északra, a tengeri jégről vándorolt el. Ahhoz, hogy a Gaspé-félsziget északi csúcsát elérje, a Szent Lőrinc-folyó egy részét át kellett úsznia.
Vasárnap reggel agyonlőtték, ami a szakértők szerint elkerülhetetlen volt.

„Ahogy meghallottam, hol van a medve, azt gondoltam, neki vége. Attól tartottam, olyan helyen bukkan fel, ahol nem kellene neki, gondot okoz és lelövik” – mondta Andrew Derocher, az Albertai Egyetem biológus professzora.

A rendőrök drónokkal és helikopterekkel keresték a ragadozót.

„Sokféle állattal van dolgunk, rénszarvassal, őzzel, fekete medvével, de jegesmedve még nem akadt az utunkba” – mondta Sylvain Marois, a tartomány vadvédelmi vezetője.

Derocher és csoportja az utóbbi hetekben a Hudson-öböl tengeri jegén élő jegesmedvék felkutatásával foglalkozott. Elmondta, hogy mivel az ilyen esetek nagyon ritkák, nehéz megtervezni, mi a teendő ilyenkor. „A jegesmedvék a modern történelem idején sose jártak erre, tehát ez nem olyan incidens, amire a vadvédelem fel tudna készülni” – mondta.

Az utóbbi időben az Északi-sarkkör tengeri jegének kiterjedése egyre inkább megjósolhatatlan, ami nagy kihívást jelent a jegesmedvéknek, amiknek a téli és nyári táplálkozása a nagy kiterjedésű tengeri jégen alapul.

Bár a jegesmedve lelövése a címlapokra került az egész országban, Derocher emlékeztetett, hogy az őslakos vadászok évente több mint 500 jegesmedvét ejtenek el. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt