Kevés a víz Las Vegasban, 3900 hektár gyepet kell felszedni

klímaváltozás
2022 május 03., 11:21
comments 6

Las Vegas forradalmi ötlettel állt elő annak érdekében, hogy visszafogja a vízfogyasztást. Mivel az aszály és a város növekedése megviseli a Colorado folyót, amely a régió vizének 90 százalékának forrása, egy új törvény előírja az öntözésigényes gyeptéglás pázsit felszedését - írja a The New York Times.

A gyep betiltása talán az eddigi legdrámaibb erőfeszítés a víz megőrzése érdekében délnyugaton, ahol a több évtizedes növekedés és a 20 évnyi aszály, amelyet a melegedő éghajlat tovább rontott, a Colorado folyó vízhozamának drámai csökkenéséhez vezetett. A cikk szerint ez az új szabály egy példa arra, hogy milyen szigorú intézkedésekre kényszerülhetnek egyes régiók az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése és az azokhoz való alkalmazkodás érdekében.

photo_camera Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

A hatóság becslése szerint körülbelül 3900 hektár füvet kell eltávolítani, és ez akár 9,5 milliárd gallon víz megtakarítását eredményezheti évente, ami a régió Colorado államból származó forrásának körülbelül 10 százaléka. Az érintettek négyzetméterenként három dollár támogatást kapnak, de ez a legtöbb esetben közel sem fedezi az eltávolítás és a sivatagi klímát bíró növényekre való lecserélés költségeit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.