Kevés a víz Las Vegasban, 3900 hektár gyepet kell felszedni

május 3., kedd 11:21
7

Las Vegas forradalmi ötlettel állt elő annak érdekében, hogy visszafogja a vízfogyasztást. Mivel az aszály és a város növekedése megviseli a Colorado folyót, amely a régió vizének 90 százalékának forrása, egy új törvény előírja az öntözésigényes gyeptéglás pázsit felszedését - írja a The New York Times.

A gyep betiltása talán az eddigi legdrámaibb erőfeszítés a víz megőrzése érdekében délnyugaton, ahol a több évtizedes növekedés és a 20 évnyi aszály, amelyet a melegedő éghajlat tovább rontott, a Colorado folyó vízhozamának drámai csökkenéséhez vezetett. A cikk szerint ez az új szabály egy példa arra, hogy milyen szigorú intézkedésekre kényszerülhetnek egyes régiók az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése és az azokhoz való alkalmazkodás érdekében.

Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

A hatóság becslése szerint körülbelül 3900 hektár füvet kell eltávolítani, és ez akár 9,5 milliárd gallon víz megtakarítását eredményezheti évente, ami a régió Colorado államból származó forrásának körülbelül 10 százaléka. Az érintettek négyzetméterenként három dollár támogatást kapnak, de ez a legtöbb esetben közel sem fedezi az eltávolítás és a sivatagi klímát bíró növényekre való lecserélés költségeit.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt