„Semmilyen milliárd nem ér annyit, mint egy gyerek könnyei” - mondta a háborúellenes orosz oligarcha, és elhagyta az országot

külföld
2022 május 03., 18:31
comments 11

“Ez GONOSZSÁG, én pedig a JÓ oldalán állok. Nem tudom, hogy mennyi van hátra az életemből, de az biztos, hogy nem milliárdok birtokában, de szemétláda, gyáva és kretén alakként akarok meghalni, mint az orosz oligarchák 90 százaléka. Ti gyávák, egy életetek van, és azt emberként kellene leélnetek”

Ez egy jellemző részlet abból a mai, keddi, szenvedélyes Instagram-posztból, amiben Oleg Tinkov milliárdos, a kevés igazán gazdag orosz üzletemberek egyike, aki nyíltan kiállt a háború ellen, azt közölte a világgal, hogy elhagyja Oroszországot, amely szerinte megszűnt létezni.

A pár hónapja még 9,4 milliárd dolláros vagyonúra becsült Tinkov közölte, hogy viszi magával a “Tinkoff” és a “La Dacha” márkaneveket is, mert ezek a családja kezében vannak, és nem akarja “beszennyezni őket orosz katonák és ukránok vérével”.

"Ukrajna győzni fog, mert az iskolában azt tanultuk, hogy a végén mindig a jó győz"

- tette hozzá.

Tinkov durván 2 hónappal ezelőtti, február 28-án, vagyis 4 nappal Putyin inváziójának kezdete után rövid posztot tett közzé az Instagramon, egy családi csoportképpel illusztrálva. A bejegyzése nagyrészt arról szólt, hogy a családi alapítványa a vérrák elleni küzdelmet támogatja, illetve hogy ő maga is két éve szenved a ráktól, amibe kétszer majdnem belehalt. Hogy a poszt végén, három kurta mondat erejéig kitérjen az ukrajnai háborúra.

Ennyit írt a témáról:

“Ma Ukrajnában naponta halnak meg ártatlan emberek, ami elképzelhetetlen és elfogadhatatlan! Az államoknak a polgáraik gyógykezelésére kellene költeniük, rákkutatásra, nem pedig háborúzásra. A háború ellen vagyunk!”

Ekkor még nem csapott le rá a hatalom.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.